Rusija

Rusija ceni poziciju Komunističke partije Kine prema ukrajinskoj krizi

Predsednik "Jedinstvene Rusije" Dmitrij Medvedev pozdravio "uravnoteženu" poziciju Pekinga
Rusija ceni poziciju Komunističke partije Kine prema ukrajinskoj krizi© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Rusija ceni nezavisnu i uravnoteženu poziciju Komunističke partije Kine prema ukrajinskoj krizi, naveo je predsednik "Jedinstvene Rusije" Dmitrij Medvedev u pismu kineskom lider Si Đinpingu.

On je dodao da zapadne zemlje igraju "zločinačku ulogu" u sukobu u Ukrajini.

"Svet prolazi kroz duboke promene i postaje multipolaran, a opiranje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih partnera da priznaju novu realnost - dovela je do kolosalnih previranja i žrtava", poručio je Medvedev.

U pismu se navodi da je Moskva zabrinuta zbog politike SAD prema Tajvanu koji je "neodvojivi deo Kine", te da su potezi Amerikanaca "otvorena provokacija".

"Sa zadovoljstvom možemo da vidimo kakvu strpljivost i mudrost pokazuje kinesko rukovodstvo u suočavanju sa ovom komplikovanom situacijom", istakao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, napori dve strane dali su veliki doprinos negovanju odnosa Rusije i Kine u svim sferama koje u potpunosti zadovoljavaju interese naroda dveju država.

image