Rusija

Ruski senator: SAD i EU nalogodavci državnog udara u Gruziji

Uprkos tome što rusofobi i dalje sede u parlamentu i vladi Gruzije, neophodno je promeniti vlast u zemlji na izborima, a ne kao rezultat krvavih obojenih revolucija koje plaćaju strane vlade, poručio je Andrej Klišas
Ruski senator: SAD i EU nalogodavci državnog udara u Gruziji© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Predsedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo Saveta Federacije Rusije Andrej Klišas izjavio je da su SAD i EU izvele državni udar u Gruziji, dok strogo ograničavaju svaki strani uticaj na svojoj teritoriji.

"SAD i EU, koje strogo ograničavaju svako strano mešanje u svoje unutrašnje stvari na svojoj teritoriji, kao odgovor na pokušaj Gruzije da shvati šta se dešava sa stranim finansiranjem brojnih nevladinih organizacija na teritoriji Gruzije, odlučile su da organizuju neustavni državni udar u Tbilisiju", napisao je Klišas na Telegramu.

On je naglasio da SAD i zemlje EU pozivaju gruzijsku vladu da se ponaša uzdržano prema demonstrantima, dok je američka policija pucala na demonstrante tokom upada na Kapitol.

"Uprkos tome što rusofobi i dalje sede u parlamentu i vladi Gruzije, neophodno je promeniti vlast u zemlji na izborima, a ne kao rezultat krvavih obojenih revolucija koje plaćaju strane vlade", zaključio je on.

Gruzijski parlament usvojio je novi zakon o stranim agentima, dok su se protivnici novih propisa suočili policijom na ulicama prestonice Tbilisija.

Novi Zakon o transparentnosti i stranom uticaju predviđa formiranje registra nevladinih organizacija, medija i drugih pravnih entiteta koje finansiraju strane države.

Usvajanje zakona podržali su poslanici vladajuće partije Gruzijski san, a ukoliko predsednica te zemlje Salome Zurabišvili odbije da ga potpiše, oni će pokušati da nadglasaju njen veto.

Na hiljade demonstranata okružilo je zgradu parlamenta u Tbilisiju. Demonstranti su koristili molotovljeve koktele i vatromet protiv policije.

image