Rusija

Zelenski: Ruski udari uništili 30 odsto ukrajinskih elektrana

Ruske snage napale su energetsku infrastrukturu u severnom Kijevu, iz Belgoroda lansirano osam raketa na Harkov, u toku su napadi na Nikolajev, Žitomir i Krivi Rog
Zelenski: Ruski udari uništili 30 odsto ukrajinskih elektrana© Foto Tanjug/Ap, Arhiva

Novi talas eksplozija prijavljen je jutros u više gradova širom Ukrajine. Ruske snage napale su energetsku infrastrukturu u severnom Kijevu, primećeno je nekoliko eksplozija kao i dim koji se diže nad delom grada, dok je grad Žitomir ostao bez struje i vode, prenosi Ruska Gazeta.

 "Ruske snage izvele su napad na objekat za snabdevanje energijom u Žitomiru, regionalnom centru severozapadno od Kijeva", napisao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko na Telegramu. 

Gradonačelnik Žitomira Sergej Suhomlin izjavio je da je napad izveden na "vitalnu infrastrukturu" i da su radnici hitne službi krenuli na lice mesta, prenose RIA Novosti.

"U gradu Žitomiru, na severu Ukrajine, prekinuto je snabdevanje vodom i strujom posle jutrošnjih ruskih vazdušnih udara. U gradu trenutno nema ni struje ni vode. Bolnice su na rezervnom napajanju", napisao je Suhomlin na Fejsbuku.  

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da se u tom gradu takođe dogodila serija eksplozija.

"Harkov je pod vatrom. Dve serije eksplozija u gradu su odjeknule za pet minuta", napisao je Terehov na Telegramu.

On je dodao da se prema nepotvrđenim izveštajima eksplozija dogodila u industrijskom delu grada.

Ukrajinski list Strana javlja da je u predgrađu ukrajinskog grada Dnjepra odjeknula eksplozija, a da za sada nema podatka o uzroku eksplozije, niti o eventualnim žrtvama, prenosi agencija TASS.

Eksplozije su se dogodile i u ukrajinskom gradu Krivi Rog u Dnjepropetrovskoj oblasti.

"Krivi Rog. Eksplozije u severnom delu grada", napisao je gradonačelnik ovog grada Aleksandar Vilkul na Telegramu. 

Jutros je u Krivom Rogu objavljena uzbuna za vazdušni napad. Pored toga, uzbune su  objavljene u Kijevu, Nikolajevu, Kirovogradskoj, Čerkaskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj oblasti, javio je TV kanal 360. 

Ruski projektil pogodio je stambenu zgradu i u južnom ukrajinskom lučkom gradu Nikolajevu, u jednoj od tri eksplozije koje su se tamo čule u ranim jutarnjim satima, prenosi Ruska Gazeta.

Projektil je potpuno uništio jedno krilo zgrade u centru grada, ostavljajući masivni krater.

U nedelju uveče, u napadu dronom pogođen je lučki terminal u Nikolajevu, rekli su zvaničnici, kada su oštećeni rezervoari za skladištenje suncokreta i zapaljeno ulje koje je curilo, prenose RIA Novosti.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Kako je rekao predsednik Vladimir Putin, eksplozija na mostu "stavila je Kijev u rang sa najgorim terorističkim grupama i jednostavno je nemoguće ostaviti takve zločine bez odgovora".

Napadi se vrše na energetske, odbrambene, vojne komandne i komunikacione objekte širom zemlje, od Harkova i Kijeva do Lavova i Ivano-Frankovska, izazivajući nestanke struje.

image