Rusija

U avionskoj nesreći u Jejsku broj žrtava povećan na 26

Usled pada aviona oštećena su 72 stana
U avionskoj nesreći u Jejsku broj žrtava povećan na 26AP © Tanjug/AP Photo

Najmanje 26 osoba, među kojima troje dece, poginulo je kada se ruski supersonični lovac-bombarder Su-34, koji je poleteo sa obližnjeg aerodroma, srušio u Jejsku, gradu na obali Azovskog mora, saopštile su ruske vlasti. Avio je pao u dvorište devetospratne stambene zgrade. Piloti su se katapultirali, a nakon što se zapalilo gorivo aviona, vatra se brzo proširila na 2.000 kvadratnih metara.

U padu aviona je povređeno devetnaest osoba od kojih je četvoro prebačeno u bolnicu. Stanari oštećene zgrade su evakuisani u privremeni smeštaj ili su prenoćili kod rodbine i prijatelja. Pomoć porodicama pruža četrdeset psihologa.

Ministar za vanredne situacije Rusije Aleksandar Kurenkov je izjavio da je iz Moskve na lice mesta poslat avion Il-76 snabdeven sa opremom za transport žrtava. Prema njegovim rečima, ostalo je da se na mestu pada aviona pregledaju ruševine. Ministar je napomenuo da su vatrogasci i druge operativne službe profesionalno radile na otklanjanju posledica pada aviona SU-34. Kurenkov je istakao da su sve donete odluke bile ispravne i da su se vatrogasci izborili sa požarom za tri sata. Kurenkov tvrdi da nije bilo eksplozije nakon pada aviona, već da je požar izbio nakon rušenja letelice.

Ruski regionalni ministar civilne zaštite i vanrednih situacija Sergej Štrikov je rekao da su usled pada aviona oštećena 72 stana u dva ulaza stambenih zgrada.

Porodice poginulih u avionskoj nesreći u Jejsku dobiće milion rubalja, a stradalima 400.000 rubalja pomoći. Jednokratna pomoć od 200.000 rubalja biće isplaćena osobama koje su pretrpele lakšu štetu po zdravlje. Takođe, za svakog člana porodice registrovanog u stanu biće plaćeno 50.000 rubalja u slučaju delimičnog gubitka imovine i 100.000 rubalja u slučaju potpunog gubitka. U planu je i isplata po 10.000 rubalja svakoj žrtvi kao jednokratna pomoć.

Uveče 17. oktobra bombarder SU-34 pao je u stambenu oblast Jejska. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, uzrok je zapaljenje jednog od motora prilikom poletanja. Gorivo izliveno prilikom zamaha aviona se zapalilo, vatra se proširila na stambenu višespratnicu usled čega je izbio požar od prvog do devetog sprata. Piloti su se katapultirali. Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da se pruži sva neophodna pomoć ugroženima u vanrednoj situaciji.

image