MSP Rusije: Nemački medijski prostor karakteriše jaka rusofobija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova primećuje da u zapadnim medijima postoji proces dehumanizacije ruskog vojnika i građana uopšte

Informacije o Rusiji u nemačkom medijskom prostoru karakteriše jaka rusofobija, nemački medijski mejnstrim nastavlja svoju propagandnu kampanju usmerenu na namerno oblikovanje imidža Rusije kao agresivne države neprijateljski nastrojene prema Nemcima, navodi se u zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova o nedavnim lažnim publikacijama u nemačkim medijima.

S druge strane, kako navodi Ministarstvo, "stidljivi pokušaji nesistemskih medija da daju alternativnu sliku spoljnopolitičkih dešavanja, pa i onih u kontekstu specijalne vojne operacije i situacije u Ukrajini, ozbiljno su potisnuti".

Ministarstvo je saopštilo da je nemačka štampa koristila spekulacije o umešanosti ruske ambasade u organizovanje i finansiranje akcije masovnog polaganja cveća na uništeni ruski tenk, koji je bio postavljen naspram zgrade diplomatskog predstavništva u Berlinu.

"Provokacija sa postavljanjem uništenog ruskog tenka T-72 u blizini ruske ambasade u Berlinu, osmišljenog da ojača antiruski narativ, propala je i naočigled javnosti odigrala ulogu protiv njenih organizatora koji simpatišu kijevske neonaciste", objašnjava Ministarstvo.

I zaista, akcija nije naišla na razumevanje nemačkih građana, od kojih su mnogi, umesto scenarijem propisane "osude" Rusije požurili da se solidarišu sa njom polaganjem cveća na uništeno borbeno vozilo.

Zbog neočekivanog raspleta, nemački mediji uprli su prst u "rusku propagandu".

Brojni mediji, među kojima je i "Dojče vele", pokušali su okrive ruske diplomate za ceremoniju polaganja cveća na tenk, a tu laž je odmah demantovao rusko diplomatsko predstavništvo u Nemačkoj, objavivši detaljan komentar svojih informativnih izvora.

Tu nisu stali, već su, nastavlja ministarstvo, širili dezinformacije o terorističkom napadu ukrajinskih diverzanata u Brjanskoj oblasti, i druge laži koje diskredituju Oružane snage Rusije.

"Razne publikacije, uključujući i novine 'Tagesšpigel' i 'Frankfurter rundšau' kao po porudžbini, iznele su smešnu pretpostavku da je napad u Brjansku (...) provokacija Kremlja. Navodno, to je učinjeno da bi se kompromitovao kijevski režim, kao da akcije samog Kijeva nisu dovoljno kompromitujuće", navodi se u saopštenju.

Kao glavni argument u prilog ovoj verziji koristili su "nepobitan" argument - verbalne spekulacije savetnika ukrajinskog predsednika Mihajla Podoljaka.

Ruski MSP je nemačkim novinarima poručilo da, ukoliko sebe zaista smatraju predstavnicima ove profesije, a ne propagandistima, pročitaju izjave predsednika Ruske Federacije, FSB-a i MSP-a Rusije, kao i brojne video i fotografske dokaze.

Još jedan zadatak koji su nemačkim medijima dodelili njihovi nalogodavci je širenje laži o "zverstvima" koje je navodno počinila ruska vojska.

Ministarstvo primećuje da postoji proces dehumanizacije ruskog vojnika i građana uopšte.

Jedan broj mejnstrim publikacija optužio je Rusiju da je počinila "ratne zločine" distribuirajući izveštaj međunarodne istražne grupe "Mobajl džastis tim", u kome se navodi da su tokom "okupacije" Hersona ruske specijalne službe organizovale mučilišta "koja je finansirala ruska država", kroz koje je navodno prošlo nekoliko hiljada ljudi, podseća Ministarstvo.

Ako je verovati nemačkim medijima, takve mreže su deo plana Kremlja da "potčini, prevaspita ili ubije ukrajinske javne lidere i neistomišljenike".

"I nije najgora metoda kojom pokušavaju da pripišu Rusiji krajnje monstruozne metode kojima se koristi upravo Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) više od godinu dana i prema sopstvenim građanima i prema Rusima. Poražava činjenica da je zapadnim, tj. nemačkim medijima i ukrajinskim organizatorima ovog bezobrazluka trebalo toliko vremena da pronađu i pripreme sve detalje", ističe Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da, za razliku od ukrajinskih oružanih formacija, čije je jedno od glavnih oruđa zastrašivanje i fizičko eliminisanje neistomišljenika, Rusija u okviru SVO, preduzima sve moguće mere da minimizira štetu i gubitke među civilima.

"Vreme je da nemački 'novinari' jasno vide i počnu da prenose čitaocima kako vojnici pod kontrolom kijevskog režima napadaju civile, metodično garantiraju škole, bolnice i drugu civilnu infrastrukturu. Istina će sigurno pobediti", zaključeno je u saopštenju.