Rusija

Kremlj: Zna se gde se informišete o "Gromu"

Amerika insistira da dobije odgovor o ruskim nuklearnim vežbama
Kremlj: Zna se gde se informišete o "Gromu"© Tanjug/AP Photo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, povodom američkih primedbi u vezi sa predstojećim vežbama Rusije, da postoji ustanovljen sistem obaveštavanja u vezi sa nuklearnim vežbama i to preko kanala u Ministarstvu odbrane. 

Rusija će izvesti stratešku nuklearnu vežbu "Grom" isto kao što NATO održava sopstvenu, poznatiju kao "Stedfast nun" odnosno "Nepokolebljivo podne". 

Za sada je lokacija na kojoj će se "Grom" održati nepoznata, a američki zvaničnici tvrde da bi "Stedfast Nun" trebalo da se održi na više od 900 kilometara od Rusije. Oni su istakli i da NATO vežba nije u vezi sa jačanjem tenzija sa Rusijom. 

Vašington: Dužni su da nam kažu 

Prema ranijim pisanjima medija, Vašington je rekao da Rusija još nije obavestila SAD o vežbama svojih nuklearnih snaga, saopštio je visoki američki vojni zvaničnik.

Zvaničnik napominje da će Rusija verovatno izvršiti probno lansiranje projektila tokom svojih godišnjih vežbi strateških nuklearnih snaga "Grom", možda već za samo nekoliko dana, prenosi Rojters.

"Prema sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja (START) Rusija se obavezala da nas unapred obavesti o takvim lansiranjima raketa", naveo je zvaničnik govoreći pod uslovom anonimnosti.

Američki zvaničnik je izrazio sumnju da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini.

Vežbe ruskih nuklearnih snaga predstavljaju još jedan izazov za SAD i njihove saveznike nakon izjave predsednika Ruske Federacija Vladimira Putina da će ta zemlja upotrebiti sva raspoloživa sredstva za odbranu teritorija Rusije, što su mnogi na Zapadu protumačili kao pretnju nuklearnim oružjem, podseća britanska agencija.



image