Ruska delegacija u poseti Alžiru: Spaja nas borba za pravedan, demokratski i multipolarni svet

Alžir je izrazio želju da se pridruži formatu BRIKS-a, a Rusija podržava ovu nameru i pomoći će joj na svaki mogući način, poručila je Valentina Matvijenko

Rusija i Alžir se protive mešanju u suverena pitanja drugih država i zalažu se za neotuđivo pravo svake zemlje da sama određuje svoj put razvoja, poručila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko na sastanku sa predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom.

"Mi se zalažemo za pravedan, demokratski i multipolarni svet, što stvara dobru osnovu za našu saradnju u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama", rekla je ruska zvaničnica.

Prema njenim rečima, Alžir je važan i dokazan trgovinski i ekonomski partner Rusije na afričkom kontinentu.

"Upravo je Alžir postao prva država na afričkom kontinentu sa kojom je Rusija potpisala Deklaraciju o strateškom partnerstvu 2001. godine. U razvoju odredbi ovog dokumenta trenutno se radi na nacrtu nove deklaracije o dubinskom strateškom partnerstvu, koja će biti osmišljena da unapredi naše odnose sa Alžirom", rekla je ona, prenosi ruska redakcija RT.

Matvijenko je zahvalila lideru alžirske države na izbalansiranoj i nezavisnoj spoljnoj politici i na doslednosti u izgradnji bilateralnih odnosa sa Rusijom, zahvaljujući čemu saradnja obe zemlje nije podložna spoljnom uticaju.

Alžir je izrazio želju da se pridruži formatu BRIKS-a, a Rusija podržava ovu nameru i pomoći će joj na svaki mogući način, dodala je ruska zvaničnica.

Tokom sastanka je prenela Tebunu poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da dođe u zvaničnu posetu Rusiji, kao i da učestvuje na drugom samitu Rusija-Afrika.

Pre sastanka sa predsednikom Alžira, koji je krajem prošlog meseca stupio na predsedničku dužnost, Matvijenko je položila venac na spomenik koji je posvećen herojima borbe za nezavisnost Alžira.

Pre toga se ruska delegacija sastala sa alžirskim predsednikom Saveta nacije Salaho Gudžiljem koji je rekao da događaji u Ukrajini utiču na ceo svet i da se planeta vratila u period hladnog rata.

Alžirski diplomata je istakao da je njegova zemlja spremna da istupi kao posrednik između Moskve i Kijeva, ukoliko za tim bude bilo potrebe i dodao da je dijalog jedino rešenje. 

Ruska delegacija boraviće u Alžiru do sutra. 

Krajem februara Alžir je posetio i sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev koji je tom prilikom potvrdio da se ove dve zemlje zalažu za jačanje vojne saradnje, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Ruski zvaničnik je u pratnji velike delegacije razgovarao sa načelnikom Generalštaba alžirske vojske Saidom Šanegrijom o "stanju vojne saradnje vojske dve zemlje i sredstvima za njeno jačanje", navodi se u saopštenju alžirskog ministarstva.