Ruski ambasador: Nemačka je prešla crvenu liniju

Ambasador Rusije u Berlinu istakao je da pumpanje Ukrajine oružjem samo produžava sukob

Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev izjavio je da su nemačke vlasti prešle "crvenu liniju" isporukom oružja Ukrajini i naveo da se time krše pravila međunarodne trgovine oružjem i kontrole izvoza, čime se dovodi do produžavanja sukoba.

"Smrtonosno oružje nemačke proizvodnje, koje je isporučeno kijevskom režimu, koristi se ne samo protiv ruskih vojnika, već i protiv civila. To je svakako crvena linija koju nemačke vlasti nisu smele da pređu, s obzirom na istorijsku odgovornost Nemačke prema našem narodu za nacističke zločine tokom Velikog otadžbinskog rata", naglasio je diplomata i dodao da je doprinos Rusije u posleratnom ujedinjenju Nemačke bio veliki. 

Nečajev je istakao da je Berlin decenijama bio uzdržan od slanja oružja u zone oružanih sukoba, ali da se praksa promenila tek sada, i to samo kada je u pitanju Rusija.

"To je bila odluka nove koalicione vlade Nemačke, koju smatramo ozbiljnom greškom. Naravno, takav zaokret se negativno odrazio na bilateralne odnose između Rusije i Nemačke", rekao je ruski ambasador.

Nečajev je upozorio da nekontrolisano isporučivanje oružja Ukrajini dovodi do produžavanja sukoba, novih razaranja, civilnih žrtava i dalje destabilizacije situacije u Evropi, uključujući i samu Nemačku.

Izrazio je zabrinutost jer, kako je naveo, postoji verovatnoća da oružje koje Zapad isporučuje Kijevu padne u ruke terorističkih grupa i ektremističkih organizacija.