Deripaska: SAD nikada bliže bankrotu; Vašington da klekne pred Kinom

Propast američkog finansijskog sistema mogao bi da otvori vrata koja vode ka miru, rekao je ruski biznismen

Sjedinjene Američke Države moraće da "kleknu pred Kinom", te da konačno prihvate činjenicu da svet više nije jednopolaran, poručio je danas ruski biznismen Oleg Deripaska.

On je dodao da je ekonomska situacija u SAD izuzetno loša, podsetio da je američki državni dug trenutno 32 biliona američkih dolara i ocenio da Vašington još nikada nije bio toliko blizu bankrota kao što je danas.

Besomučno podizanje kamatnih stopa, ali i jedna opšta tendencija bega od realnih činjenica, doveli su do toga da se Sjedinjene Američke Države nalaze u ozbiljnoj finansijskoj krizi, napisao je Deripaska na Telegramu, komentarišući poslednje stanje američke ekonomije, koje je počelo sa bankrotom jedne od najpoznatijih američkih banaka "Silikon veli benk".

Umesto podizanja kamatnih stopa u cilju suzbijanja rekordne inflacije, Vašington je trebalo da shvati da je, zapravo, potrebno proširiti ponudu proizvoda i usluga u zemlji, prokomentarisao je Deripaska.

Prema njegovim rečima, za sve su krivi "ultraliberalni ekonomisti iz Federalnih rezervi (FED-a)", koji su rešili da "izvrše eksperiment sa visokim kamatnim stopama".

Američka ekonomija je previše tržišna da bi mogla da izdrži ovako veliki disbalans, napisao je on.

"Sjedinjene Američke Države još nikada do sada nisu bile toliko blizu bankrota svojih državnih finansija. Leteće mnogo glava ovog proleća u Vašingtonu", ocenio je ruski biznismen.

Osim toga, upozorio je da je Kina u stanju da "kompletno razruši čitavu američku ekonomiju", ukoliko počne da prodaje američke hartije od vrednosti. 

Deripaska optimistično zaključuje i da bi propast američke ekonomije mogla da otvori put ka miru 2025. godine.