Rusija

MSP Rusije: SAD, Britanija, Nemačka i Francuska ne mogu da budu neutralni posrednici u Ukrajini

Vašington, London, Berlin i Pariz nikako ne mogu da budu neutralni posrednici pri budućim pregovorima Moskve i Kijeva. Ove zemlje nisu zainteresovane za mir, već za produžetak sukoba, i već sada učestvuju u konfliktu, ocenjuju iz ruskog ministarstva
MSP Rusije: SAD, Britanija, Nemačka i Francuska ne mogu da budu neutralni posrednici u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Francuska ne mogu biti neutralni posrednici u pregovorima Rusije i Ukrajine, ocenili su danas za "RIA Novosti" sagovornici iz Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.

Ruska strana ističe da kontakt grupa koju je ranije predložio Volfgang Išinger, inače, bivši predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije, ne bi bila dobra opcija, jer su sve četiri pomenute zemlje "učesnici konflikta sa Rusijom koji se vodi na teritoriji Ukrajine". 

Sve četiri zemlje podržavaju Kijev, isporučuju mu dodatno oružje i municiju, obučavaju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine, na front šalju i svoje plaćenike, dok u isto vreme ukrajinskom rukovodstvu odaju obaveštajne podatke za nanošenje udara po pozicijama ruske vojske. Zapad je, takođe, uveo sankcije protiv Moskve, njihovi političari nastavljaju da pritiskaju sve zemlje koje održavaju dobre odnose sa Kremljom, a u međuvremenu je i Međunarodni sud u Hagu izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, podsećaju neimenovani izvori "RIA Novosti". 

"Ove zemlje podržavaju navodne pozive ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da dođe do mira", iako su predlozi Zelenskog, kako ocenjuju sagovornici, totalno nerealni i zahtevaju kapitulaciju Ruske Federacije, što se, naravno, neće desiti. 

Predsednik Ukrajine je, podsetimo, prošle godine doneo zakon kojim se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Rusijom dok se na njenom čelu nalazi Vladimir Putin. Iz Bele kuće su se sasvim nedavno mogle čuti slične izjave, koje jasno pokazuju da Kijev i SAD, uprkos nekim drugim izjavama njihovih zvaničnika, nisu trenutno zainteresovani za mir. 

Predstavnik Bele kuće Džon Kirbi je ovog meseca kazao da nije dobar trenutak da dođe do mira, što znači da se sukob još mora da se nastavi, dok su iz Kanade poručili da je jedan od glavnih ciljeva ukrajinskog konflikta da dođe do smene Vladimira Putina. 

"Uzimajući u obzir stavove SAD-a, Velike Britanije, Nemačke i Francuske, ove zemlje ne mogu biti razmatrane kao potencijalni posrednici mirovnog sporazuma. One nisu zainteresovane da dođe do mira i rade sve kako bi se sukob nastavio", poručuju iz ruskog ministarstva. 

image