Rusija

Evakuacija žitelja Hersonske oblasti uoči očekivane ukrajinske ofanzive

Hersonske vlasti odlučile su da deo stanovništva presele na levu obalu Dnjepra
Evakuacija žitelja Hersonske oblasti uoči očekivane ukrajinske ofanzive© TANJUG / AP Photo/Francisco Seco

Imajuću u vidu da ukrajinska strana gomila snage za ofanzivu velikih razmera, rukovodstvo Hersonske oblasti rešilo je da evakuiše deo stanovništva tog regiona na levu obalu Dnjepra.

"Doneo sam tešku, ali ispravnu odluku da se civilno stanovništvo opština Berislav, Belozerski, Snigirjovski i Aleksandrovski organizovano premesti na levu obalu Dnjepra", saopštio je v. d. gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo na svom Telegram kanalu.

Saljdo je podsetio na svakodnevno granatiranje Donbasa i mnogobrojne žrtve i upozorio da Kijev sprema sličnu sudbinu Hersonu.

Ruska Federacija spremno čeka ukrajinsku ofanzivu, formirala je vojnu grupu koja treba da odbije ukrajinski napad, tako da "tamo gde deluje vojska, nema mesta za civile. Neka ruska vojska ispuni svoj zadatak", objasnio je Saljdo.

Takođe, upozorio je da Ukrajina planira da uništi branu hidroelektrane Kahovskaja i ispusti vodu iz kaskada elektrane uzvodno od Dnjepra, što može izazvati poplavu Hersonske oblasti.

"U ovim uslovima, naš ključni zadatak je da spasemo ljudske živote i omogućimo trupama Ruske Federacije da efikasno štite Hersonsku oblast", izjavio je Vladimir Saljdo.

Prema njegovim rečima, evakuacija građana biće organizovana i sprovodiće se u etapama. Sve će se odvijati pod patronatom Ministarstva za vanredne situacije (MČS RF) i vlasti Hersonske oblasti.

Privremeni smeštaj žitelja opština Berislav, Belozerski, Snigirjovski i Aleksandrovski biće besplatan, a ruska vlada će obezbediti smeštaj i stanovnicima koji reše da se presele dalje, u druge regione RF, što je potvrdio potpredsednik Vlade Ruske Federacije Marat Husnulin.

"Molim sve da ostanu mirni, da ne slušaju provokatore, Hersonska oblast ostaje pod zaštitom ruske vojske. Naš cilj je pravedan. Mi to znamo i naš neprijatelj to zna. I pobeda će biti naša", zaključuje Saljdo.

image