Medvedev: Ako udare na Krim, odgovorićemo

Svet se promenio tako radikalno, da više nema povratka, poručio zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije

Ako Ukrajina zaista pokuša da osvoji Krim, Rusija će imati osnovu da upotrebi sva sredstava, bilo koje oružje, pa i nuklearno, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima.

"Apsolutno je jasno da bi to bila osnova za korišćenje svih sredstava zaštite, uključujući i ona predviđena osnovnom doktrinom nuklearnog odvraćanja, kada napad na Rusiju bilo kojim oružjem ugrožava postojanje države", rekao je Medvedev i objasnio da "pokušaj otcepljenja dela države znači da se radi o zadiranju u postojanje same države".

Rusija je odavno definisala uslove u kojima ima mogućnost da upotrebi nuklearno oružje, a jedan od njih je upravo u slučaju udara na Rusku Federaciju "upotrebom konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo samo postojanje države", proizilazi iz Ukaza predsednika Ruske Federacije o osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja.

Sami izvucite zaključak, proučio je Medvedev, u nadi da su "prijatelji sa Zapada" svesni do čega može da dođe.

Istovremeno, on smatra da su najave Ukrajine o "povratku" Krima zapravo provokacija i deo propagande.

Nuklearna apokalipsa se približava

Pretnja od nuklearnog sukoba nije prošla, čak - povećala se, kazao je Medvedev i dodao da svakodnevne isporuke oružja Ukrajini vode ka nuklearnoj apokalipsi.

Ne znači da će do apokalipse i doći, ali oni koji to žele baš rade na tome, rekao je on.

"Rusija želi da se konflikt reši mirnim putem, kroz pregovore. Međutim, druga strana, odbija pregovore, javno govoreći da nije zainteresovana", precizirao je Medvedev.

"Tako odgovaraju iz jednog jednostavnog razloga – nisu im dozvolili oni preko okeana. A ti preko okeana imaju samo jedan cilj, a to je da nanesu konačni poraz Ruskoj Federaciji", istakao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, Bajden i njegovi gardisti trude se da što pre "proguraju" oružanu pomoć Ukrajini, kako ih republikanci ne bi sprečili.

Bez pomoći NATO-a, bez direktnog upliva novca i oružja, kijevski režim ne bi opstao ni nedelju dana, ocenio je Medvedev.

Što više oružja šalju, to je borba duža, rekao je on i dodao da je Generalštab svestan da Oružane snage Ukrajine pripremaju ofanzivu na različitim frontovima i da, zbog toga, priprema odgovor.

Ukrajinci otvaraju Pandorinu kutiju

Ukrajinci bi trebalo da se zapitaju da li žele da oružje sa osiromašenim uranijumom bude korišćeno na njihovoj teritoriji, rekao je Medvedev.

"U ovom trenutku ne bi bilo loše da se stanovništvo, koje je ostalo unutar Ukrajine, zapita da li želi da se oružje koje im je Velika Britanija obećala koristi. Oni otvaraju Pandorinu kutiju, a ne mi", kazao je on.

Iako projektili sa uranijumskim jezgrom nisu nuklearno oružje u užem smislu te reči, oni ipak ostavljaju radijaciju za sobom, ponovio je Medvedev.

Podsetio je da je takvo oružje korišćeno 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije i da je ta agresija alijanse uticala da se među srpskim stanovništvom poveća broj onih sa onkološkim oboljenjima.

Anglosaksonskoj diktaturi je došao kraj

Svet se dramatično i nepovratno promenio, završio se diktat anglosaksonskih zemalja i sada dolazi era regionalnih sporazuma poput BRIKS-a i ŠOS-a, ocenio je Medvedev.

"Svet se promenio. Promenio se tako radikalno, nisam ga ovakvim zamišljao pre nekoliko godina. Nema povratka. Neće biti kao što je bilo. Na diktaturu anglosaksonskih zemalja je stavljena tačka", rekao je Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, shodno promenama, moraju se menjati i institucije jer su neke neefikasne, neke su "zrele za bacanje", na primer Međunarodni krivični tribunal (MKS), a neke prosto ne funkcionišu, rekao je Medvedev.

Ujedinjene nacije nisu u problemu, prema njegovim ocenama, to je trenutno najvažnija organizacija. Međutim, UN imaju velike šanse da ponove tužnu sudbinu Lige naroda, jer je tamo, kako je rekao, nivo politizacije trenutno previsok. 

Podsetio je da je još početkom 1950-ih, pod Staljinom, SSSR govorio o potrebi da se povuče iz UN, premda se, iz opravdanih razloga, to tada nije desilo.

"Konstantno se nameće ideja o reformi svega i svačega, uključujući i Savet bezbednosti UN, o lišavanju ključnih zemalja prava veta, ali generalno to je rezultat Drugog svetskog rata. Ako se nešto od ovoga stvarno i desi, onda će, po mom mišljenju, UN okončati svoje postojanje, koliko god to tužno zvučalo", rekao je on.

"Očigledno je da dolazi era regionalnih sporazuma poput BRIKS-a, ŠOS-a, jačaju bilateralni odnosi pojedinih zemalja. Ovo na neki način može da izgleda čak i kao korak unazad, ali bolje takav korak unazad, nego pokušaj da se jednoglasnost prikaže pod okriljem UN ili nekog drugog tela", rekao je on.

Čija je prva a čija druga armija?

O tome ko je prva, ko druga, a ko 22 armija sveta, može da se govori tek kada dođe do sukoba, rekao je Medvedev.

Međutim, naglasio je da nije korektno govoriti da je američka armija prva, a ruska druga iz jednostavnog razloga – "ako ove dve armije krenu u direktan sukob i započnu rat, kako ćemo odrediti pobednika"?

"Očigledno je da u takvom slučaju neće biti pobednika, bez obzira koliko će raketa biti bačeno na Ameriku ili na Rusiju, jer će neke od njih naneti zagarantovani poraz. A kao rezultat toga posledice bi bile stravične. I niko neće moći da kaže koja je prva a koja druga armija", zaključio je Medvedev.

Prema njegovim rečima, Rusija ne ratuje sa Ukrajinom, ni sa ukrajinskim polunacističkim ili nacističkim režimom, već sa 3.600.000 NATO vojnika, koji učestvuju u takozvanom hibridnom konfliktu, a da to više i ne skrivaju.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije još jednom je naglasio da je neophodno da se ostvare svi ciljevi koji su postavljeni za zaštitu teritorija Ruske Federacije.

Treba izbaciti sve strance koji se nalaze na toj teritoriji, napraviti centralnu zonu u kojoj neprijatelj neće moći da koristi oružje kratkog i srednjeg dometa, i demilitarizovati područje, objasnio je on.

"A ako ovo ne bude dovoljno, primenićemo nova rešenja. Ako moramo do Kijeva, idemo do Kijeva. Ako moramo do Lavova, onda do Lavova", ocenio je Medvedev.