Rusija

Ruski ambasador u Italiji: Rim neće menjati svoju politiku prema Moskvi

Sergej Razov ocenio je da je italijanska vlada dosadašnje sankcije i restriktivne mere protiv Rusije preduzela kao deo opšteg dogovora EU, NATO i Grupe sedam
Ruski ambasador u Italiji: Rim neće menjati svoju politiku prema MoskviAP © Tanjug/AP Photo/Alešandra Tarantino

Ambasador Rusije u Italiji Sergej Razov izjavio je da ne očekuje značajnu promenu politike Rima prema Moskvi i da je primetno da će nove vlada nastaviti sa podrškom Kijevu.

"Više volim da se bavim činjenicama. Pobeda koalicije desnog centra na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima u Italiji i prve javne izjave čelnika nove vlade koja se sada formira, zaslužuju pažnju i zahtevaju dodatnu analizu. Odgovor na pitanje šta se može očekivati od nove vlade Italije, odložio bih do trenutka kada se ova vlada formira i kada izjave iz predizborne kampanje nekako pređu u praksu konkretnih spoljnopolitičkih odluka i akcija”, poručio je ruski diplomata, prenosi TASS.

Razov je istakao da je "liderka stranke Braća Italije Đorđa Meloni, koja je pobedila na parlamentarnim izborima, u telefonskom razgovoru 4. oktobra sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, potvrdila da nova italijanska vlada namerava da nastavi politiku sveobuhvatne podrške kijevskom režimu".

Diplomata nije isključio mogućnost preduzimanja dodatnih antiruskih mera, iako je podsetio da "italijanska vlada dosadašnje sankcije i restriktivne mere protiv Rusije nije preduzela samostalno, već kao deo opšteg dogovora EU, NATO i Grupe sedam".

 "Trenutno se ne može isključiti nijedan scenario. Naravno, nadamo se pobedi zdravog razuma, iako svako smatra svoj kao takav", zaključio je on.

image