Rusija

Ukrajina ukida Ulicu Stepana Bandere

Poslanica Sofija Fedina objavila je dokument na kom se vidi da će se Ulica Stepana Bandere zvati Loganska, a Ulica Galicijske vojske - Kozačka
Ukrajina ukida Ulicu Stepana BandereAP © Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber

Ukrajinska Rada najavila je preimenovanje ulica u jednom od naselja zbog specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

"Seoski savet sela Tivrov u Viničkoj oblasti odlučio je da preimenuje ulicu koja nosi ime ideologa ukrajinskog nacionalizma Stepana Bandere", napisala je na Telegramu poslanica Vrhovne rade Sofija Fedina.

Ona je objavila dokument na kom se vidi da će se ulica nacističkog saradnika Stepana Bandere od sada zvati Loganska, a ulica Galicijske vojske promeniće naziv u Kozačku.

Takođe je navela da seosko veće postupa u skladu sa "Preporukama poverenika za zaštitu državnog jezika".

"U Viničkoj oblasti ulice Stepana Bandere i Galicijske vojske preimenovane su zbog vojne operacije Rusije u Ukrajini", poručila je Fedina.

Stepan Bandera (1909-1959) bio je vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista i jedan od glavnih osnivača Ukrajinske ustaničke armije. 

Ova armija je formirana u oktobru 1942. godine, sarađivala je sa nacistima i delovala je uglavnom u zapadnoj Ukrajini boreći se protiv sovjetskih trupa.

Bandera je u aprilu 1941. godine dobio od Nemaca 2,5 miliona maraka za pripremu ratovanja protiv SSSR-a.

Agenti KGB su ga ubili 1959. godine u Berlinu.

image