Putin proglasio ratno stanje na pripojenim teritorijama; Savet odobrio

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Zaporožja i Hersona uvodi se od 20. oktobra, saopšteno je iz Kremlja

Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je ratno stanje na teritoriji Luganske i Donjecke Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti, na današnjem zasedanju Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Savet Federacije je jednoglasno odobrio ukaz o uvođenju ratnog stanja.

Ruski parlament je jednoglasno odobrio ukaz predsednika Putina o uvođenju ratnog stanja u četiri nova ruska regiona.

Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko rekla je da će Savet Federacije odmah poslati predsedniku Putinu odluku da odobri njegov ukaz.

„Odgovarajuća rezolucija će odmah biti poslata, u skladu sa zakonom, predsedniku Ruske Federacije“, rekla je Matvijenko.

"Da podsetim, da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti postojao režim vanrednog stanja, pre nego što su ušle u sastav Ruske Federacije. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri entiteta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije", rekao je Putin.

Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlašćenja guvernerima četiri pridružene teritorije. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane. U predsedničkom ukazu biće predviđeno i nekoliko nivoa reagovanja na rizike u sferi bezbednosti.

Ruski predsednik je naglasio da kijevski režim odbija pregovore, da nastavlja da granatira nove ruske teritorije, koristeći terorističke metode.

Tokom obraćanja, Putin je najavio formiranje Koordinacionog saveta u vladi za rešavanje pitanja obezbeđenja specijalne vojne operacije, na čijem čelu će biti premijer Mihail Mišustin.

Ruski predsednik je takođe naredio da se uvedu mere zaštite od vanrednih situacija u delovima Centralnog  i Južnog federalnog okruga.

Mesečna nadoknada svakog mobilisanog vojnika nakon upisa u jedinicu iznosiće 195 hiljada rubalja, najavio je Putin. 

"Radimo na rešavanju veoma složenih zadataka velikih razmera da obezbedimo bezbednost i pouzdanu budućnost Rusije, da zaštitimo naš narod. A oni koji su danas na prvoj liniji fronta, koji se obučavaju na poligonima i u centrima za obuku, treba da osete našu podršku, da znaju šta su oni ogromna velika zemlja, jedinstven ujedinjen narod", rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti.

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Zaporožja i Hersona uvodi se od 20. oktobra, navodi pres-služba Kremlja.

„S obzirom da se oružana sila koristi protiv teritorijalnog integriteta Ruske Federacije, u skladu sa delom 2 člana 87 Ustava Ruske Federacije i članovima 3 i 4 Saveznog ustavnog zakona od 30. januara 2002. godine br. FKZ 'O ratnom stanju' odlučujem da ratno stanje uvedem 20. oktobra 2022. godine od ponoći na teritorijama Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti", piše u tekstu ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusija neće zatvarati granice.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je za RIA Novosti da se ne planira zatvaranje granica Rusije u svetlu uvođenja ratnog stanja u četiri regiona.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Ivanov odgovarajući na pitanja novinara rekao je da Moskva ne planira da zatvara svoja diplomatska predstavništva u zapadnim zemljama, kao ni da vrši proširenja diplomatskog osoblja u tim zemljama.

"Mi već svuda imamo minimalni broj, a u jednom broju evropskih zemalja više nema nijednog, osim ambasadora. Dakle, nema gde da se smanji broj, osim ako se zatvore", dodao je Ivanov.