Patrušev: Ukrajina je poligon američkih bioloških aktivnosti, imamo dokaze

Oko 50 država koalicije "Ramštajn" učestvuje u oružanom sukobu na strani Kijeva, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da postoje neoborivi dokazi o biološkoj aktivnosti SAD u Ukrajini, kao i o umešanosti američkih elita u ove procese.

"Postoje nepobitni dokazi o velikim biološkim aktivnostima koje Vašington sprovodi na teritoriji Ukrajine, kao i o umešanosti američkih elita u ove procese", rekao je Patrušev na današnjem sastanku sekretara Saveta bezbednosti zemalja Šangajske organizacija za saradnju (ŠOS) u Nju Delhiju.

On je istakao da su "u regionima Ternopolja, Odese, Harkova, Nikolajeva zabeležene infektivne pojave u neposrednoj blizini instituta gde su proučavani patogeni – hemoragična groznica, kolera, svinjski grip, hepatitis A, botulizam".

Patrušev je naglasio da "nije samo Ukrajina postala poligon za testiranje biološkog oružja, već i da Gruzija, Moldavija i zemlje ŠOS-a mogu postati poligoni za testiranje ove vrste oružja".

"Izuzetno važno je da se u okviru ŠOS-a razgovara o pitanjima obezbeđivanja biološke bezbednosti. Neophodno je uspostaviti redovne stručne konsultacije o biološkoj bezbednosti u formatu ove organizacije, uključujući i preko ministarstava spoljnih poslova", naveo je on.

Oko 50 država koalicije "Ramštajn" učestvuje u oružanom sukobu na strani Kijeva

Patrušev je izjavio da pedesetak država koje čine koaliciju "Ramštajn" učestvuje u oružanom sukobu na strani kijevskog režima i dodao da se na teritoriji NATO članica aktivno obučavaju ukrajinski vojnici.

Prema njegovim rečima, "izuzetno je važno da zemlje članice ŠOS-a rade na očuvanju običaja i tradicije zemalja, podržavanju univerzalnih ljudskih vrednosti, sprečavanju mešanja u unutrašnje stvari suverenih država" i protiv sankcija.

"Zemlje članice ŠOS-a su iz prve ruke upoznate sa konkretnim manifestacijama takvih destruktivnih akcija, koje praktikuju zapadne zemlje: mešanjem u unutrašnje stvari suverenih zemalja, politikom jednostranih sankcija i restriktivnih mera. Jedan od najjasnijih primera želje Amerikanaca i njihovih satelita za svetskom hegemonijom je kriza koju su izazvali u Ukrajini", dodao je on.

Kontakt odbrambena grupa Ukrajine ("Ramštajn") uključuje više od 50 učesnika – sve zemlje NATO-a, većinu država EU, kao i saveznike zapadnih zemalja u Africi i Aziji. Neformalni naziv grupe vezuje se za mesto sastanka njenih pripadnika - baza američkog ratnog vazduhoplovstva "Ramštajn" u Nemačkoj.

Rusija privržena postulatu o neprihvatljivosti nuklearnog rata

Sekretar Saveta bezbednosti rekao je da "provokativno ponašanje Zapada u kontekstu krize u Ukrajini može dovesti do katastrofalnih posledica", jer je u suprotnosti sa suštinom zajedničke izjave lidera zemalja "nuklearne petorke" od 3. januara 2022. godine., u kojoj je potvrđen postulat o neprihvatljivosti nuklearnog rata.

"Rusija, sa svoje strane, ostaje u potpunosti posvećena ovoj izjavi i, u skladu sa njenim sadržajem, uverena je u potrebu da se spreči bilo kakva vojna konfrontacija između zemalja koje poseduju nuklearno oružje", rekao je Patrušev.

Lideri pet nuklearnih sila koje su stalne članice Saveta bezbednosti UN (Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD, Francuska) usvojile su 3. januara 2022. zajedničku izjavu. Oni su istakli da smatraju svojom primarnom odgovornošću sprečavanje rata između država sa nuklearnim oružjem i smanjenje strateških rizika. Lideri država su izrazili uverenje da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, on nikada ne treba da bude pokrenut.

Podrška Zapada Kijevu jednaka njihovom saučesništvu sa Hitlerom

Patrušev je dodao da podsticanje Zapada na rusofobiju ukrajinskih vlasti je slično onome kako su neke zapadne zemlje povlađivale nemačkom nacizmu pre Drugog svetskog rata.

"Vašington, London i njihovi saveznici nastavljaju da podstiču nacističko-rusofobna osećanja kijevskog režima. Zapadnjaci su se ponašali na sličan način pre izbijanja Drugog svetskog rata, kada su radije ignorisali pa čak i povlađivali agresivnim planovima Adolfa Hitlera, u nadi da će usmeriti nacistički režim protiv Moskve, što je na kraju dovelo do gubitka desetina miliona života", rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

Prema rečima Patruševa, Moskva ceni što se države ŠOS zalažu za očuvanje istorijske istine i sećanja na herojske stranice prošlosti.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev doputovao je danas u Indiju, gde učestvuje na godišnjem sastanku sekretara saveta za bezbednost država članica Šangajske organizacije za saradnju.

Prethodna poseta Patruševa Indiji bila je u novembru 2021.

Svi ciljevi Specijalne operacije biće ostvareni

Svi deklarisani ciljevi specijalne vojne operacije (SVO) biće ostvareni uprkos sve većoj vojnoj pomoći Ukrajini sa Zapada, naveo je ruski zvaničnik.

"Uprkos konstantnom isporučivanju vojne pomoći Ukrajini od SAD i drugih zapadnih država, svi deklarisani ciljevi Specijalne vojne operacije biće sigurno ostvareni. Ostvarićemo demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, obezbedićemo teritorijalni integritet Ruske Federacije i bezbednost našeg stanovništva", naglasio je on.