Rusija

Peskov: Nećemo da se mešamo da li će doći do razgovora Sija i Zelenskog

Predsednik Kine je u stanju sam da proceni da li bi određeni kontakti bili svrsishodni ili ne, poručuju danas iz Moskve i dodaju da smatraju da će konfrontacija sa neprijateljskim zemljama trajati dugo
Peskov: Nećemo da se mešamo da li će doći do razgovora Sija i Zelenskogwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Rusija se neće mešati u to da li će doći do razgovora između kineskog lidera Si Đinpinga i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kaže danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Moskva veoma ceni uravnotežen stav Pekinga po ukrajinskom pitanju, ali da nema prava da savetuje kinesko rukovodstvo šta i kako da radi.

"Znamo uravnoteženu poziciju NR Kine, veoma je cenimo i verujemo da sam kineski lider odlučuje o svrsishodnosti određenih kontakata, tako da mi nemamo pravo da ovde bilo šta savetujemo", poručuju iz Kremlja. 

Peskov se i danas osvrnuo na Specijalnu vojnu operaciju.

Odgovarajući na pitanje novinara šta misli kada će se ona završiti, portparol je kazao da o tome treba da govore iz Ministarstva odbrane, ali da smatra da, pošto je protiv Rusije u toku veliki hibridni rat, da će ta konfrontacija trajati dugo. 

Ipak, dodao je da ciljeve Specijalne vojne operacije trenutno nije moguće ostvariti diplomatskim putem, iako je Moskva ranije govorila da postoje dva puta - pregovori ili vojna operacija. 

Za Rusiju je glavno da svi njeni zahtevi budu ispunjeni, kako bi bila osigurana njena i bezbednost njenih ljudi u celini, objašnjava portparol.

Ovakvu politiku, prema njegovim rečima, podržava velika većina građana, jer je podrška predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sada bez presedana.

"Vidimo potpuno ujedinjenje ruskog društva i pritom neviđeno okupljanje oko predsednika, oko vrhovnog komandanta, i oko politike koju on vodi. I vidimo da u našem društvu apsolutno dominira uverenje da će svi ciljevi Specijalne vojne operacije biti ostvareni".

O samitu demokratije u SAD: Izaziva podsmeh mnogih

Iz Kremlja su se osvrnuli i na samit demokratije koji se danas održava u SAD, za koji je rečeno da je "neozbiljan događaj" na kojem Vašington druge zemlje pokušava da uči navodnoj demokratiji.

"Amerika koja uprkos svemu i dalje tvrdi da je nekakav svetski učitelj takozvane demokratije, ponovo pokušava da okupi čitav niz zemalja u vidu studenata pa da im tamo moralizuje. Oni koji žele da učestvuju na tom času - imaju na to suvereno pravo. Ali, zapravo, mnogi u ovome svemu vide pokušaj podele sveta na prvorazredne i drugorazredne zemlje, što kod mnogih sada izaziva podsmeh, i, naravno, to se teško može okarakterisati kao ozbiljan događaj", rekao je Peskov.

Na današnjem drugom samitu demokratije biće okupljeni predstavnici iz 120 zemalja. Na ceremoniji otvaranja prisustvovaće i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, čije je pojavljivanje na samitu izazvalo žaljenje Moskve. 

Rusija nastavlja da razvija veštačku inteligenciju

Peskov je potvrdio i da Ruska Federacija nastavlja aktivno da razvija veštačku inteligenciju, po naredbi predsednika Putina, kako zemlja ne bi zaostajala od drugih u toj bitnoj sferi. 

On je rekao da je potrebno razviti poseban sistem kojim bi se mogla regulisati i kontrolisati ova oblast, jer, iako ona nesumnjivo ima dosta prednosti, postoje i određeni njeni aspekti koji mogu izazvati zabrinutost. 

Podsetimo, Ilon Mask i niz stručnjaka ranije su potpisali izjavu koja je objavljena na sajtu "fjučrovlajf.org", kojom pozivaju da se razvoj veštačke inteligencije zaustavi na pola godine kako bi se smanjili rizici po čovečanstvo.

image