Ruska delegacija pri OEBS-u: Nuklearnim oružjem želimo da sprečimo eventualni napad

Bezbednosna situacija u Evropi gora je nego na vrhuncu Hladnog rata, a odluka o razmeštanju nuklearnog oružja u Belorusiji doneta je kako bi se sprečio potencijalan napad

Rusija kategorički odbija sve izjave kojima se Moskva osuđuje za "agresivnu nuklearnu retoriku" i odluku o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja u Belorusiji, poručili su danas iz ruske delegacije pri OEBS-u. 

Glavni cilj ruskog nuklearnog oružja je da "spreči nuklearni napad", a, uzimajući u obzir vojnu pretnju koja dolazi sa Zapada, Minsk i Moskva su postigli dogovor o saradnji u ovoj oblasti, rekla je danas Julija Ždanova, jedan od članova ruske delegacije. 

Prema njenim rečima, poslednja odluka ruskog predsednika Vladimira Putina i beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka "gotovo i da se ne razlikuje od višegodišnje politike zemalja NATO-a o sprovođenju 'zajedničkih nuklearnih misija', tokom kojih su se vojnici Belgije, Nemačke, Italije, Holandije i Turske obučavali korišćenju već raspoređenog nuklearnog oružja SAD na teritoriji tih zemalja".

Razlika, kako je dodala, je u tome što Rusija i Belorusija neće razmestiti nuklearno oružje na tuđoj zemlji, već na svojoj teritoriji, odnosno, u okviru Savezne države. 

Ruska delegacija je ukazala i na veoma lošu bezbednosnu situaciju u Evropi, koja se procenjuje da je sada u gorem stanju nego za vreme Hladnog rata.

"I obični građani vide da je bezbednosna situacija u Evropi gora nego na vrhuncu Hladnog rata. Vojne aktivnosti NATO bloka su maksimalno agresivne", a Alijansa radi i na proširenju, upozorila je Ždanova.

Ona je optužila Zapad da putem isporuke novog oružja produžava konflikt u Ukrajini, i dodala da sve to ipak neće dovesti do toga da Kijev prelomi situaciju na frontu u svoju korist. 

"Dalja isporuka naoružanja i municije Kijevu neće dovesti do željenog efekta i preokreta na bojnom polju, ali će zato sigurno produžiti konflikt, iscrpiti ekonomiju Evrope i naneti još veću štetu odbrambenoj sposobnosti zemalja članica NATO".