Rusija

Generalštab Rusije: Neće biti drugog talasa mobilizacije

Država ima sasvim dovoljan broj vojnika za potrebe Specijalne vojne operacije, tako da narod može da bude miran da Generalštab trenutno ne planira novu mobilizaciju, poručuju danas iz Moskve
Generalštab Rusije: Neće biti drugog talasa mobilizacijewww.globallookpress.com © MOD Russia

Generalštab Oružanih snaga Rusije ne planira još jedan talas mobilizacije vojnika za front, rekao je načelnik glavne organizaciono-mobilizacione uprave Generalštaba Rusije Vladimir Cimljanskij. 

Vojska, prema njegovim rečima, ima neophodan broj vojnika za izvršavanje svih zadataka vojne operacije na frontu, a primećen je i povećan broj onih koji žele da sklope ugovor sa državom i odu na front. Država stoga neće pokrenuti još jedan talas mobilizacije, poručuju iz Moskve. 

"Želim da vas uverim da Generalštab ne planira drugi talas mobilizacije. Ima sasvim dovoljno onih koji su već pozvani u službu, kao i onih koji su samostalno pokazali želju da učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji, tako da možemo da izvršavamo sve zadatke", poručuju iz Generalštaba, reagujući na poslednji poziv vlasti za služenje vojnog roka koji počinje 1. aprila, a traje do 15. jula. 

Prolećni poziv u vojsku je redovna procedura koja se odvija svake godine. Otprilike 147.000 Rusa i ovaj put će u uobičajeno vreme odslužiti vojni rok, a u vojsku su pozvani oni koji imaju od 18 do 27 godina. 

Generalštab još jednom poručuje da svi oni mladići koji su pozvani na služenje vojnog roka, ali i njihovi roditelji, ne moraju da brinu, jer će se mladići po odsluženju vojnog roka vratiti kući u dogovoreno vreme. 

Cimljanskij dalje dodaje da "je porastao broj onih koji su svojom voljom odlučili da pristupe vojsci i sklope ugovor sa državom" a zatim i da odu na front, zbog čega su vlasti morale da povećaju broj vojnih instruktora kako bi svima bila pružena vojna obuka. 

On se danas zahvalio svima onima koji nisu čekali da im stigne pismo sa pozivom da u Ukrajini brane interese ruskog naroda, već su se sami prijavili, između ostalog, i putem interneta. 

"Zahvalni smo ovim građanima za njihovu odluku i životni stav" zbog kojeg su odlučili da se prijave, poručuju iz ruskog Generalštaba. 

image