Rusija

Peskov o slanju evropskih trupa u Ukrajinu: Izuzetno opasna ideja

Pozivi na raspoređivanje nuklearnog oružja u Ukrajini stvaraju hipotetičku opasnost koju Rusija ne može da ignoriše, rekao je portparol Kremlja
Peskov o slanju evropskih trupa u Ukrajinu: Izuzetno opasna idejawww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da je ideja o kojoj se raspravlja u EU, o slanju "mirovnih trupa" u Ukrajinu, izuzetno opasna. 

"Ideja o kojoj se raspravlja unutar EU, i na koju je veoma važno obratiti pažnju, jeste ideja o slanju 'mirovnih trupa'. Ako je reč o nekakvim ozbiljnim 'lapsusima', onda je to,  potencijalno izuzetno opasna diskusija", upozorio je portparol Kremlja.

On je dodao da pozivi na raspoređivanje nuklearnog oružja u Ukrajini stvaraju hipotetičku opasnost.

"Pozivi na raspoređivanje nuklearnog oružja u Ukrajini stvaraju hipotetičku opasnost koju Rusija ne može da ignoriše", rekao je Peskov, komentarišući objavljivanje peticije na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u zemlji.

O kineskom mirovnom planu

Peskov je dodao da mirovni plan Pekinga nije stavljen na čekanje, ali su brojne njegove odredbe neostvarive, pošto Ukrajina mora da radi onako kako im Zapad kaže.

"Mirovni plan koji je predložila Kina, ne samo da je stavljen na pauzu, već postoje i određene odredbe koje su u ovom trenutku neostvarive. To je sve zbog toga što ukrajinska strana ne može da radi ništa što im ne kažu njihovi nalogodavci, komadanti. A ovi komandanti, kao što znamo, nisi u Kijevu i insistiraju da se rat nastavi", dodao je on.

Rusija, koja predsedava Savetom bezbednosti UN, ostvariće sva svoja prava

Prema njegovim rečima, rusko predsedavanje Savetom bezbednosti (SB) UN neće biti ništa manje intenzivno i da će Moskva ostvariti sva svoja prava predviđena takvim statusom.

"Rusija je stalna članica SB UN i ostvariće sva svoja prava koja su ovim predviđena. Naravno, ostajući odgovorna članica Saveta bezbednosti i Ujedinjenih nacija u celini", naglasio je on.

Rusija će u aprilu predsedavati Savetom bezbednosti UN po principu rotacije. Svaka država članica saveta naizmenično obavlja ovu funkciju po mesec dana. 

Zapad je ranije izrazio zabrinutost zbog predsedavanja Moskve, ali je naveo da je "Rusija stalna članica Saveta bezbednosti i ne postoje pravi međunarodno pravni načini da se ova situacija promeni".

Savet bezbednosti je jedan od pet glavnih organa UN. Uključuje 15 zemalja: pet stalnih i deset na izbornoj osnovi. Velika Britanija, Kina, Rusija, SAD i Francuska su stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Poziv VSJ da se proteraju svi ruski novinari kao apsurdan i pogrešan

image