Rusija

Zaharova Francuzima: Proglašavate genocid, a niste raskrstili sa zločinima iz kolonijalnog perioda

Pokušaji francuskih parlamentaraca da izjednače glad iz ranih 30-ih sa takvim užasima kao što su Holokaust ili genocid u Ruandi 1994. godine, za koji je Pariz priznao indirektnu odgovornost, izgledaju cinično, ali sasvim u tradiciji dvostrukih standarda Kolektivnog zapada, poručila je portparolka ruskog MSP
Zaharova Francuzima: Proglašavate genocid, a niste raskrstili sa zločinima iz kolonijalnog periodawww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Rezolucija Narodne skupštine Francuske kojom se "Gladomor", ili masovna smrt od gladi u sovjetskoj Ukrajini u periodu 1932–1933. godine proglašava genocidom nad ukrajinskim stanovništvom je primer otvorenih spekulacija u cilju opravdavanja militarizacije ove postsovjetske republike, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Još jedna prazna i besmislena akcija Pariza, navodno sa namerom da 'obnovi istorijsku pravdu', žurno organizovana da bi se dodvorila kijevskom režimu, začinjena treptavim pristupima i proukrajinskim žarom. Ovo je jasan primer otvorenih spekulacija da je Pariz spreman da ubedi svoje građane da je neophodno da se oružani sukob podstakne daleko izvan granica sopstvene zemlje", navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je istakla da se Rusija ponovo suočava sa dvoličnošću i rusofobijom svojih evropskih protivnika.

"Odbacujući objektivnu procenu istorijskih događaja, francuski poslanici nastoje da zajedničku tragediju naroda SSSR-a podele po nacionalnoj osnovi. Konjunkture radi, Pariz cinično odbacuje kao nepotrebnu informaciju sećanje na Ruse, Beloruse, Kazahstance, Kirgize i druge stanovnike južnih regiona Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR), Povolžja, Urala, Srednje Azije, koji su takođe patili od ove velike katastrofe", naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, pokušaji francuskih parlamentaraca da izjednače glad iz ranih 30-ih sa takvim užasima kao što su Holokaust ili genocid u Ruandi 1994. godine, za koji je Pariz priznao indirektnu odgovornost, izgledaju cinično, ali sasvim u "tradiciji dvostrukih standarda kolektivnog Zapada".

"Antiruski žar francuskih poslanika izgleda posebno odbojno, s obzirom na to da sama Francuska još nije zatvorila stranicu svojih zločina iz kolonijalnog perioda", zaključila je ona.

Podsetimo, krajem marta, poslanici francuske Narodne skupštine usvojili su rezoluciju kojom se "Holodomor" ili "Gladomor" – masovna smrt od gladi u sovjetskoj Ukrajini, do koje je došlo u periodu 1932–1933. godine – proglašava za genocid.

Ali nestašica hrane tada nije zahvatila samo Ukrajinu, već i mnoge druge poljoprivredne regione SSSR-a, uključujući Severni Kavkaz, regione Donje i Srednje Volge, značajan deo regiona Centralne Crne Zemlje, Kazahstan, Zapadni Sibir i Južni Ural.

Prema različitim izvorima, od gladi je umrlo između sedam i osam miliona ljudi, od čega tri do tri i po miliona u Ukrajini, dva miliona u Kazahstanu i Kirgistanu, a dva do dva i po miliona u Ruskoj Sovjetskoj Federativnoj Socijalističkoj Republici.

image