Rusija

Stalna misija Rusije: Pošteno ćemo predsedavati Savetom bezbednosti UN

U UN važe međunarodno pravo i procedure koje su definisane decenijama, a ne poredak zasnovan na pravilima kojim kolektivni Zapad pokušava da zameni međunarodno pravo, naglasio je Poljanski
Stalna misija Rusije: Pošteno ćemo predsedavati Savetom bezbednosti UNGetty © Michael M. Santiago / Staff

Rusija će tokom svog predsedavanja Savetom bezbednosti UN biti pošten posrednik, pokušaji da se to onemogući osuđeni su na neuspeh, napisao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski na Telegramu.

Od 1. aprila narednih mesec dana Rusija predsedava Savetom bezbednosti UN.

"Svi naši neprijatelji i zlonamerni kritičari kojima je naša perspektiva i predsedavanje bilo trn u oku sada su posramljeni", rekao je Poljanski i dodao da "u UN ipak važe međunarodno pravo i procedure koje su definisane decenijama, a ne poredak zasnovan na pravilima" kojim Kolektivni zapad pokušava da zameni međunarodno pravo.

"Kako priliči predsedavajućima, radićemo pošteno, kao i februara 2022. godine, kada je za vreme našeg predsedavanja počela Specijalna vojna operacija", naglasio je zamenik predstavnika Ruske Federacije u svetskoj organizaciji.

"Svaki pokušaj da nas isprovociraju unapred su osuđeni na neuspeh. Za razliku od naših bivših zapadnih partnera, mi igramo pošteno u međunarodnoj areni i ne promovišemo dvostruke standarde", rekao je Poljanski.

Ranije je u američkim medijima pokrenuta kampanja u vezi sa ruskim predsedavanjem SB UN u aprilu, neke publikacije su dovele u pitanje pravo Rusije da predsedava.

Ali, kako je u intervjuu za TASS izjavio stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja, a što se ispostavilo kao istina, Rusiju je nemoguće lišiti ovog prava.

image