Eksplozija u kafiću u Sankt Peterburgu: Stradao ruski ratni dopisnik (FOTO/VIDEO)

Prema nezvaničnim informacijama, eksplozivnu napravu je u lokal unela devojka koja je paket, kao poklon, predala Tatarskom

Jedna osoba je poginula, a 25 je povređeno u eksploziji u kafiću u Sankt Peterburgu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije.

"RIA Novosti" pišu da je ubijen poznati ruski ratni dopisnik i bloger Vladlen Tatarski, a pretpostavlja se da je detonirana eksplozivna naprava koju je doneo jedan od posetilaca kafića. 

Istražni komitet Rusije za Sankt Peterburg otvorio je krivični postupak povodom ovog događaja.

"U kafiću u Sankt Peterburgu povređeno je 25 osoba, a jedna od njih je preminula", rekao je izvor za ruski medij.

"Izvestija" javlja da je među povređenima i jedno dete. Hospitalizovano je 18 osoba, od kojih je četiri u teškom stanju.

Nezvanično, bombu u lokal je unela devojka koja je paket, kao poklon, predala Tatarskom. Prema rečima izvora "RIA Novosti", ona je donela figuricu u kafić kao poklon Tatarskom.

Figura koju je devojka poklonila Tatarskom ispitana je pre nego što mu je predata, a i on sam je znao ko je ona jer mu je više puta uručila razglednice na različitim događajima, otkrio je izvor za "RIA Novosti".

Tužilaštvo Vasileostrovskog okruga Sankt Peterburga pokrenulo je istragu, i trenutno se utvrđuju svi uzroci i okolnosti incidenta.

Portparol policije za TASS je rekao da je snaga eksplozivne naprave bila veća od one koju bi proizvelo 200 grama TNT-a.

Na društvenim mrežama pojavio se i snimak nastao u trenutku eksplozije.

Organizatori događaja u Sankt Peterburgu, u kome je stradao Tatarski, rekli su da su preduzeli mere bezbednosti, ali da one nisu bile dovoljne.

"Dragi prijatelji i kolege, tokom našeg redovnog događaja dogodio se teroristički napad u kafiću koji smo zakupili. Preduzeli smo određene mere bezbednosti, ali, nažalost, one nisu bile dovoljne. Izražavamo saučešće svima koji su poznavali divnog vojnog dopisnika i našeg dobrog prijatelja Vladlena Tatarskog. Sarađujemo sa agencijama za sprovođenje zakona i nadamo se da će svi odgovorni biti kažnjeni", naveli su u saopštenju.

Jedan od očevidaca kaže da mu je devojka koja je Tatarskom dala figuricu verovatno poznata.

"Bilo je sumnjivo, činilo se da ga je prepoznala i kao da je on prepoznao nju", rekao je Vladislav Zembicki.

O Vladlenu Tatarskom

Tatarski je svakodnevno snimao spotove pod nazivom "Večernji Vladlen" sa analitičkom analizom toka Specijalne vojne operacije. Napravio je i izveštaj iz Kremlja, gde je prisustvovao govoru ruskog predsednika Vladimira Putina povodom ujedinjenja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti s Rusijom.