Rusija

Putin doneo ukaz: Fond "Branioci otadžbine" za podršku vojnicima SVO

Primaoci mera će na osnovu ukaza biti i predstavnici oružanih snaga i vojnih formacija DNR i LNR koji su se branili od neprijatelja od 2014. godine
Putin doneo ukaz: Fond "Branioci otadžbine" za podršku vojnicima SVOwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o stvaranju državnog fonda za podršku učesnicima Specijalne vojne operacije u Ukrajini "Branioci otadžbine", stoji u dokumentu objavljenom na portalu pravnih informacija.

"U cilju stvaranja uslova koji obezbeđuju pristojan život i aktivan rad učesnika SVO, drugih lica i članova njihovih porodica, odlučujem (…) da se svrsishodnim smatra stvaranje državnog fonda za podršku učesnicima u SVO 'Branioci otadžbine'", navodi se u tekstu ukaza.

Primaoci mera će na osnovu ukaza biti i predstavnici oružanih snaga i vojnih formacija Donjecke i Luganske Narodne Republike koji su se branili od neprijatelja od 11. maja 2014. godine.

Vrhovni organ fonda je nadzorni odbor, njegov predsednik je prvi zamenik šefa predsedničke administracije Sergej Kirijenko, a predsednik samog fonda je šef odbora poverenika u socijalnoj sferi Kuzbasa Ana Civiljeva. Na čelu Upravnog odbora je ministar rada i socijalne zaštite Anton Kotjakov.

Predsednik je poručio i liderima novih ruskih regiona da "pruže podršku aktivnostima" organizacije.

image