Rusija

Šojgu: Minsk od sada može da bombarduje nuklearnim raketama

Belorusija je od Rusije dobila operativno-taktički raketni kompleks "Iskander-M", poručuje ruski ministar odbrane
Šojgu: Minsk od sada može da bombarduje nuklearnim raketamawww.globallookpress.com © MFA Russia

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu potvrdio je danas da Belorusija od sada ima mogućnost da nanosi udare putem nuklearnih raketa, jer su oružane snage te zemlje od Moskve dobile operativno-taktički raketni kompleks "Iskander-M". 

Ovaj sistem može da koristi kako obične, tako i nuklearne rakete, precizirao je ministar, a zatim i podsetio da je Rusija juče počela da obučava beloruske vojnike za korišćenje ovog izuzetno važnog kompleksa, kao što je ranije najavio i predsednik Rusije Vladimir Putin. 

"U uslovima u kojima se nalazimo, preduzimao mere koje imaju za cilj odbranu bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije", poručuje Šojgu. 

Komentarišući situaciju na frontu, ministar ističe da je Rusija uspela da stvori poteškoće za proizvodnju velikog broja oružja i municije u Ukrajini putem napada na ključne vojne objekte. 

U isto vreme, NATO, kako kaže, jača svoj antiruski kurs, povećava vojnu pomoć Ukrajini, sprovodi mere za povećanje borbene gotovosti i pojačava aktivnosti u blizini granica Rusije i Belorusije, što uključuje i pridruživanje Finske Alijansi.

"Sjedinjene Države i njihovi saveznici samo ove godine spremni su da Kijevu isporuče preko 200 tenkova zapadne proizvodnje i više od 400 savremenih borbenih oklopnih vozila", a Vašington može poslati i ATACMS vojne taktičke raketne sisteme koje imaju domet i do 300 kilometara, kao i borbene avione F-16. 

Ipak, Šojgu dodaje da vojska Ruske Federacije "namerno uništava naoružanje i vojnu opremu koju šalje Zapad, kako na borbenim položajima, tako i onu koja se još prevozi" i ističe da sve ono što radi Zapad neće uticati na ishod Specijalne vojne operacije.

image