Finska zvanično u NATO-u; Peskov: Odgovorićemo

Potencijalno razmeštanje oružja u Finskoj u blizini granice sa Rusijom je pretnja za nas i mi ćemo odgovoriti u zavisnosti od toga o kakvoj se pretnji radi, poručuju iz Moskve

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio je da je Finska danas zvanično postala 31. članica Severoatlanstke alijanse. 

"Finska je zvanično postala 31. članica NATO pakta", rekao je on, kako prenose mediji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u međuvremenu je danas poručio da će Rusija morati da odgovori, jer širenje NATO-a neposredno ka granicama Ruske Federacije predstavlja pretnju po njenu bezbednost. 

"Pažljivo ćemo posmatrati šta se dešava u Finskoj, kako će Severoatlantski blok da eksploatiše njenu teritoriju i u njoj razmesti oružje, svoje sisteme i infrastrukturu tik uz našu granicu. Sve ovo je potencijalna pretnja za nas. U zavisnosti od toga kakve one budu bile, preduzećemo određene mere. Verujte mi da nam naši vojnici o svemu javljaju na vreme", rekao je Peskov.  

Portparol dodaje da je ulazak Finske u ovu organizaciju još jedna nazanaka da se situacija zaoštrava. 

"Širenje NATO-a je zadiranje u našu bezbednost i nacionalne interese Ruske Federacije, pričali smo o tome ranije", objašnjava on. 

Peskov je napravio i paralelu između situacije sa Finskom i Ukrajinom, pošto je Moskva, mesecima pre početka Specijalne vojne operacije, zahtevala od Zapada da joj se daju i zvanične pisane garancije da se NATO neće širiti dalje prema Rusiji. Ruski zvaničnici su više puta isticali da je to bitna stavka za Kremlj i objasnili da je to, između ostalog, i dovelo do početka Specijalne vojne operacije, budući da je Kijev izrazio želju da se pridruži Alijansi. 

"Situacija sa Finskom se, naravno, suštinski razlikuje od situacije sa Ukrajinom, jer, prvo, Finska nikada nije bila 'anti-Rusija', i sa Finskom nismo imali nikakvih problema. Sa Ukrajinom je dijametralno suprotna situacija i potencijalno mnogo opasnija. To je, zapravo, i dovelo do započinjanja Specijalne vojne operacije i zbog toga i moramo da ostvarimo sve zadate ciljeve".

Na ovu vest reagovalo je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova koje je saopštilo da će ulazak Finske u NATO negativno uticati na odnose Helsinkija i Moskve.

"Pristupanje Finske NATO-u ne može, a da ne utiče negativno na rusko-finske bilateralne odnose", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da Moskva smatra da će ovaj "ishitreni korak" koji su vlasti ove zemlje preduzele bez dužnog uvažavanja javnog mnjenja organizovanjem referenduma i temeljnom analizom posledica članstva u NATO-u, oceniti vreme.

NATO pakt se još uvek nije oglasio povodom vesti o ulasku Finske u blok. Čeka se zvanična potvrda Alijanse.