Istražni komitet Rusije: Trepova optužena za teroristički napad

Optužena je privedena u Basmanski sud u prestonici, gde će biti razmatran zahtev za njeno hapšenje

Darija Trepova, koja je ranije bila osumnjičena za teroristički napad u Sankt Peterburgu, zvanično je optužena, saopštio je Istražni komitet.

"Trepova je 2. aprila 2023. godine, po uputstvima lica koja su delovala sa teritorije Ukrajine, donela figuricu punjenu eksplozivom u kafić u centru Sankt Peterburga i predala je vojnom dopisniku Maksimu Fominu, poznatom pod pseudonim Vladlen Tatarski", saopštio je Istražni komitet.

Trepova se tereti da je prekršila Krivični zakonik u dva člana - terorističko delo koje je izvršila organizovana grupa, čiji je rezultat namerno nanošenje smrti licu kao i nedozvoljeno nošenje eksplozivnih naprava koje je izvršila organizovana grupa.

Optužena je privedena u Basmanski sud u prestonici, gde će biti razmatran zahtev za njeno hapšenje.

Poznati ratni izveštač Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, ubijen je u nedelju u eksploziji u Strit Baru u Sankt Peterburgu, u kojoj je povređeno još 40 osoba.

Optužena je ranije priznala da ju je regrutovao čovek povezan sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU).

Prema njenim navodima, koje je preneo RT Internešenel pozivajući se na pisanje "Šota", napadom na Tatarskog rukovodio je nekadašnji novinar "MBKH medija" Roman Popkov. Osnivač ovog medija je oligarh koji trenutno živi u egzilu i istaknuti kritičar Kremlja Mihail Hodorovski. Prema njenim rečima, Popkov ju je naučio novinarstvu, a potom je tražio da obavi zadatak za jednog od njegovih kontakata.