Ukrajinski dron pao u blizini Zaporoške nuklearne elektrane (VIDEO)

Lokacija olupine palog drona ukazuje da je cilj napada najverovatnije bila infrastruktura nuklearke, istakla je vojska

Ukrajinski udarni dron poljske proizvodnje srušio se u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je za "RIA Novosti" komandant jedinice Oružanih snaga Rusije koja obezbeđuje bezbednost nuklearke.

"Ukrajinski režim je još jednom pokušao da napadne elektranu bespilotnom letelicom poljske proizvodnje, uprkos prisustvu zaposlenih u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA) na stanici", rekao je vojnik.

Lokacija olupine palog drona ukazuje da je cilj napada najverovatnije bila infrastruktura nuklearke, istakla je vojska i dodala da je težina uređaja veća od dva kilograma a da razloge pada bespilotne letelice utvrđuju stručnjaci.

Krajem marta je generalni direktor IAEA Rafael Grosi posetio je nuklearku i zajedno sa savetnikom generalnog direktora "Rosenergoatoma" Renatom Karčaom, ispitao je teritoriju stanice.

Prema rečima direktora "Rosenergoatoma", Grosi je bio uveren da u nuklearki nikada nije bilo niti će biti ofanzivnog oružja. Generalni direktor IAEA pozvao je na mere za zaštitu objekta od napada.

Ovo je bila druga poseta Grosija elektrani, a prva je bila 1. septembra prošle godine kada je odlučeno da stručnjaci međunarodne agencije budu stalno prisutni u elektrani.

Zaporoška nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu. Od prošlog marta, stanicu čuva ruska vojska. Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, ovo je neophodno kako bi se sprečilo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.