Evropska komisija: Berluskoni nije smeo da prihvati Putinov rođendanski poklon

Predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio Silviju Berluskoniju 20 flaša votke, Evropska komisija poručuje da je reč o kršenju sankcija

Evropska komisija saopštila je danas da dvadeset flaša votke, koje je italijanskom političaru Silviju Berluskoniju kao rođendanski poklon poslao predsednik Rusije Vladimir Putin, predstavlja kršenje sankcija, koje su uvedene nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Bivši premijer Berluskoni, čija bi partija "Forca Italija" trebalo da bude član nove italijanske koalicione vlade, izazvao je kontroverzu ove nedelje rekavši da je ponovo u kontaktu sa Putinom.

"Za rođendan mi je poslao dvadeset flaša votke i jedno veoma slatko pismo", rekao je Berluskoni, koji je 29. septembra napunio 86 godina, objavila je italijanska agencija "La Preše".

Navodi se da se Berluskoni odužio Putinu tako što mu je poslao italijansko penušavo vino.

"Različiti političari žele da obnove kontakt, kada su u pitanju zemlje članice EU. One su slobodne da imaju bilateralni kontakt, ali očekujemo da poštuju stav i politiku EU i da kontakte svedu na minimum", rekla je portparolka službe EU za spoljne poslove Nabila Masrali.

Paket sankcija EU koji je dogovoren u aprilu produžio je zabranu uvoza ruske robe na alkoholna pića, uključujući votku, rekao je portparol Evropske komisije u saopštenju, dodajući da nema izuzetaka za poklone.