Rusija

Zaharova: BRIKS petorka je čuvar istinske multipolarnosti

Kijevski režim je dobro poznat po zločinima protiv novinara a to se sve dešava uz ćutanje zapadnih i međunarodnih struktura, poručila je portparolka ruskog MSP
Zaharova: BRIKS petorka je čuvar istinske multipolarnostiwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Tokom ovogodišnjeg južnoafričkog predsedavanja BRIKS-om, intenzivno će se raditi na ključnim oblastima strateškog partnerstva petorke (Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika) u oblastima politike i bezbednosti, ekonomije i finansija, kulture i humanitarnih veza, najavila je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da Moskva pozdravlja prioritete koje su zacrtali južnoafrički partneri, uključujući politiku jačanja veza Rusije sa Afrikom.

"BRIKS je jedinstven primer izgradnje međudržavnih odnosa zasnovanih na međusobnom uvažavanju i uvažavanju interesa svih članica organizacije. Danas ova petorka deluje kao čuvar istinske multipolarnosti, glasnogovornik zemalja u razvoju", rekla je Zaharova na današnjem brifingu.

Kijevski režim dobro poznat po zločinima protiv novinara

Zaharova je istakla da je kijevski režim dobro poznat po zločinima protiv novinara i da se sve to dešava uz ćutanje zapadnih i međunarodnih struktura, što se ne može tumačiti drugačije nego kao pomirenje, ako ne i saučesništvo.

"Pozivamo specijalizovana tela UN da osude progon kijevskog režima protiv kanonske pravoslavne crkve, a UNESKO i OEBS da osude pritisak na novinare i ograničavanje slobode medija", poručila je on. 

Ona je reagovala na reči kanadskog stalnog predstavnika pri UN Roberta Reja koji je izjavio da "Vladlen Tatarski nije novinar, već vatreni propagandista koji je manipulisao činjenicama", rekavši da je očigledno da je "Kanada dozvolila da se izvode teroristički napadi na neke ljude".  

"A ko je Kanadi dao pravo da određuje koji su novinari ispravni, a koji ne? A kako su kanadski predstavnici uopšte imali logiku po kojoj je moguće organizovati terorističke napade na određene kategorije ljudi?", upitala je Zaharova.

Zaharova je dodala da u međuvremenu, zapadne zemlje nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu, prikupljaju strane plaćenike širom sveta i čine sve da sukob u Ukrajini bude što duži i krvaviji.

Ona je na taj način reagovala na ubistvo ruskog ratnog dopisnika Maksima Jurjeviča Fomina, poznatog pod pseudonimom Vladlen Tatarski, koji je poginuo 2. aprila u Sankt Peterburgu u terorističkom napadu. Darja Trepova, osumnjičena za teroristički napad, uhapšena je i trenutno se nalazi u Moskvi. Istraga sugeriše da je zločin mogao da bude organizovan sa teritorije Ukrajine.

Podsetimo, u februaru je ukrajinski novinar Dmitrij Skvorcov povređen kada je razotkrio vladin progon UPC. Njega je uhapsila Ukrajinska služba bezbednosti na teritoriji pravoslavnog manastira i poslala u istražni pritvor na 53 dana. 

"Samit u Buči"- još jedna inscenirana predstava kijevskog režima

Zaharova se osvrnula i na takozvani "Samit u buči", rekavši da je to bila još jedna inscenirana predstava kijevskog režima.

Podsetila je da je ruska vojska napustila ovo predgrađe Kijeva 30. marta 2022. godine, pokazujući dobru volju u vezi sa pozitivnim rezultatima runde rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu 29. marta 2022. godine.

"Dok su Oružane snage Rusije bile u Buči, njeni stanovnici su se slobodno kretali gradom i imali mobilnu komunikaciju. Nisu zabeležene nikakve žalbe na rusku vojsku. Dan nakon odlaska naših jedinica, 31. marta, gradonačelnik grada Anatolij Fedoruk javno je potvrdio da u naselju nema vojnih lica, a nije rekao ništa o meštanima streljanim na ulicama", kazala je ona.

Zaharova je navela da se prvi video-snimak sa telima, razbacanim po gradu, pojavio na ukrajinskim Telegram kanalima 1. aprila, a 2. aprila tela su pokazana stranim novinarima. Nakon toga, dodala je ona, Buča je postala poznato ime za cinizam ukrajinske propagande.

"Ova predstava je inscenirana da bi se poremetili rusko-ukrajinski pregovori i pokrenuo unapred pripremljeni paket zapadnih sankcija Rusiji", objasnila je.

Ništa manje cinični nisu bili ni "Bučanski samit" i deklaracija usvojena kao rezultat njega, prošarana antiruskim apelima odvojenim od stvarnosti, gde nema ni reči o brojnim dokumentovanim zločinima ukrajinskih neonacističkih oružanih grupa, dodala je ruska zvaničnica.

"Godinu dana kasnije, puna zvanična istraga još nije sprovedena. Pouzdan spisak imena onih ljudi, čija su tela ležala na ulicama Buče, nije objavljen. Ne odgovora na naš zahtev po ovom pitanju generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu", navela je.

Nema podataka o vremenu i uzrocima smrti ljudi, o tome gde su živeli i kako su završili u gradu, istakla je Zaharova i dodala da još uvek nije jasno zašto prvi na licu mesta nisu bili forenzičari već novinari, a da odsustvo odgovora na ova pitanja potvrđuje da su ti događaji bili propagandna akcija kijevskog režima.

"Očigledno je da su organizatori 'Samita u Buči' sebi postavili za cilj da skrenu pažnju svetske zajednice sa sopstvenih zločina i nedoslednosti u prošlogodišnjoj provokaciji, kao i da podrže lažnu verziju po kojoj je ruska vojska navodno ubila stanovnike tog grada", naglasila je.

Najgrublje kršenje prava vernika UPC 

U pozadini neuspeha na bojnom polju, režim Zelenskog odlučio je da pokaže snagu u borbi protiv pravoslavnih sveštenika i parohijana, uključujući žene, što predstavlja najgrublje kršenje prava vernika kanonske pravoslavne crkve, dodala je Zaharova.

Ona se osvrnula na nedavnu odluku Ševčenkovskog suda Kijeva koji je 1. aprila smestio u kućni pritvor na 60 dana namesnika Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolita černobilskog i višegorodskog Pavla, za kojeg Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) tvrdi da je navodno prikupila dovoljno dokaza da optuži sveštenika za raspirivanje verske mržnje, pravdanje i negiranje oružane agresije Rusije na Ukrajinu.

"Istovremeno sa hapšenjem mitropolita Pavla, u Kijevsko-Pečersku lavru su počeli da pristižu neonacistički aktivisti koji su ometali njene aktivnosti i ismevali obrede bogosluženja. Savetnik Zelenskog, Podoljak, rekao je da je situacija oko Ukrajinske pravoslavne crkve 'odlična prilika da se fizički počiste proruski sveštenici', da Ukrajina mora da ide tim putem tako da u zemlji 'ostane samo jedna kanonska ukrajinska crkva'. Sve to je dokaz da je kijevski režim versku atmosferu pretvorio u jedan od instrumenata svoje nacionalističke politike usmerene ka čišćenje zemlje od neistomišljenika", poručila je ona.

Kako je Zaharova navela, indikativno je ćutanje Vašingtona i njegove "pitome" ekspertske zajednice u vezi sa krivičnim progonom UPC od strane kijevskog režima, jer obično Amerikanci odmah razotkriju sve činjenice o kršenju prava i sloboda, posebno ako je to povezano sa Rusijom.

"Međutim, ovoga puta zvanična podrška delovanju ukrajinskih vlasti u odnosu na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu došla bi u sukob sa deklarisanim ciljevima 'Samita za demokratiju' koji je proglasio Vašington, a koji je održan krajem prošle nedelje pod okriljem Bele kuće. Ponovo su očigledne manifestacije dvostrukih standarda", pojasnila je.

image