Rusija

Putin: Obojene revolucije i podrška državnom prevratu u Kijevu degradirale odnose Amerike i Rusije

Odnosi Evropske unije i Rusije su se pogoršali jer je Evropa inicirala konflikt sa Rusijom, ocenio je ruski predsednik
Putin: Obojene revolucije i podrška državnom prevratu u Kijevu degradirale odnose Amerike i Rusijewww.globallookpress.com © Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Rusija se neće izolovati, otvorena je za konstruktivnu saradnju sa svim zemljama, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom današnje ceremonije predaje akreditiva novih ambasadora iz 17 država, među kojima je bio i predstavnik Sjedinjenih Američkih Država.

"Kao nezavisna država, Ruska Federacija će se voditi samostalnom politikom, uz poštovanje svoje državnosti i svojih interesa", dodao je ruski predsednik. 

Odnosi Rusije i SAD, od kojih zavisi globalna bezbednost i stabilnost danas su, nažalost, u dubokoj krizi, rekao je Putin obraćajući se američkoj ambasadorki Lin Trejsi.

"Ne želim da narušavam ovu ceremoniju, znam da se nećete složiti sa mnom, ali korišćenjem instrumenata kao što su obojene revolucije, podrška državnom prevratu u Kijevu i ostale metode, došlo je do ukrajinske krize. To je degradiralo naše odnose", kazao je Putin novoj američkoj ambasadorki u Moskvi.

Rusija je uvek želela da sarađuje po principima jednakosti, poštovanja suvereniteta i interesa drugih bez mešanja u unutrašnju politiku, dodao je.

Ambasadorka SAD Lin Trejsi, koja je danas u Kremlju predala akreditive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nije prenela nikakve poruke, rekao je za "RIA Novosti" pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov.

Prema Putinovim rečima, odnosi Evropske unije i Rusije su se pogoršali jer je Evropa inicirala konflikt sa Rusijom.

Ambasadoru EU Rolandu Galaraguu je predložio da ostavi u prošlosti sve što nanosi štetu odnosima i da se rukovodi logikom obostrane koristi.

"Učinićemo sve da izgradimo saradnju na pravi način i za Rusiju i za privrede zemalja članica Evropske unije. I dalje se nadamo da će logika međusobne saradnje preovladati na kraju", rekao je on.

"Situacija u svetu nije jednostavna, nagomilale su se mnoge protivrečnosti koje ponekad deluju nerešivo i često ometaju normalan, produktivan odnos država. Ali ipak, nadam se da će aktivnosti ambasada na čijem ste čelu doprineti razvoju saradnje između naših zemalja. I možete biti sigurni da će svaki vaš poduhvat i predlog koji ide u tom pravcu naići na podršku kako ruskih vlasti, tako i naših poslovnih i javnih krugova", kazao je Putin.

Rusija i Danska su istorijski bliske jedna drugoj, ali je danas Baltičko more nemirno, ocenio je ruski predsednik i dodao da Rusija želi da uspostavi međunarodnu istragu o napadu na Severni tok i nada se da će je Danska podržati.

"Prvo ću pomenuti sabotažu gasovoda Severni tok koja se dogodila u septembru 2022. godine. Nadamo se, gospodine ambasadore, da danska strana podržava naš predlog da se formira nezavisna, međunarodna komisija za otkrivanje svih okolnosti onoga što se dogodilo", rekao je Putin, obraćajući se novom izaslaniku Danske u Rusiji na ceremoniji u Kremlju.

Odnosi Rusije i Danske traju 530 godina, jedno vreme su njihovi dvorovi bili povezani: supruga cara Aleksandra III Marija Fjodorovna, bila je Dankinja.

Putin je i odnose sa Norveškom opisao kao loše, što, kako je rekao, neće zadovoljiti interese naroda ove dve zemlje.

"Danas su bilateralni kontakti naših dveju zemalja svedeni na minimum. Interakcija o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima je zamrznuta, čak i po pitanju arktičkog prostora, koji je toliko značajan za obe zemlje", rekao je Putin.

Podsetio je da su se dugi niz godina odnosi sa Norveškom "formirali u konstruktivnom duhu" i da je 1944. godine "hiljadu sovjetskih vojnika dalo svoje živote za oslobođenje severa Norveške od nacista".

Rusija nema unapred stvorene neprijateljske namere ni prema kojoj državi, kazao je Putin i dodao da Rusija planira da vodi uravnoteženu spoljnu politiku na više strana.

"Naša zemlja će nastaviti da deluje kao jedan od suverenih centara svetske politike i da sprovodi istorijsku misiju održavanja globalne ravnoteže", zaključio je Putin.

Ceremonija je tradicionalno održana u Aleksandrovskoj sali Velike kremljske  palate. Na njoj je učestvovalo 17 novopridošlih ambasadora iz Danske, Paragvaja, Norveške, Ekvatorijalne Gvineje, Omana, Sirije, Severne Makedonije, Bruneja Darusalama, Meksika, Hondurasa, Zimbabvea, Abhazije, Iraka, Kambodže, Gvineje, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

image