Putin: Spremamo Koncept bezbednosti zbog napetosti na spoljnim granicama Rusije i Belorusije

Dokument bi trebalo da formuliše fundamentalne zadatke rusko-beloruske saradnje u svetlu rastuće napetosti na spoljnim granicama dveju država i sankcionog i informacionog rata koji je protiv njih pokrenut, objasnio je ruski lider

Vlasti Rusije i Belorusije pripremiće Koncept bezbednosti Savezne države, u kojem će, između ostalog, biti odraženi spoljni izazovi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon sastanka Višeg državnog Saveta Savezne države.

"Danas je stavljeno na dnevni red i razmatrano pitanje od velikog značaja - priprema Koncepta bezbednosti Savezne države", kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, ovaj dokument bi trebalo da formuliše fundamentalne zadatke rusko-beloruske saradnje u svetlu rastuće napetosti na spoljnim granicama dveju država i sankcionog i informacionog rata koji je protiv njih pokrenut.

Moskva i Minsk nameravaju da prošire saradnju u odbrambenoj i vojno-tehničkoj sferi, dodao je.

"Rusija i Belorusija izgrađuju i nastaviće da izgrađuju saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti. One proširuju saradnju u vojno-tehničkoj sferi, što odgovara osnovnim interesima naših zemalja i naroda. To je zaista važno s obzirom na tešku međunarodnu situaciju. I nastavićemo da jačamo sisteme bezbednosti Savezne države, garantujući time uslove za njen održiv, progresivan društveno-ekonomski razvoj", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija i Belorusija nameravaju da jačaju kooperacione veze sa zemljama koje žele da sarađuju.

"Zajednički sprovodimo sveobuhvatne mere kako bismo minimizirali štetu od nezakonitih sankcija, jača se saradnja sa stranim državama koje žele da rade sa nama i žele da ovu saradnju nastave i u budućnosti", rekao je Putin.

Rusija i Belorusija su uspele mnogo da postignu u integraciji različitih oblasti, u privredi, u oblasti bezbednosti, odbrani, kao i u kulturno-humanitarnoj sferi.

"Želim da istaknem da naše zemlje spaja tradicionalno prijateljstvo, zajedničke kulturne, duhovne i moralne vrednosti. Upravo na toj osnovi zajedno gradimo Saveznu državu. I već smo mnogo postigli. Uspostavljene su obimne uzajamno korisne trgovinsko-ekonomske veze, značajno je ojačana saradnja u odbrambenoj, naučno-tehničkoj, obrazovnoj i kulturnoj", objasnio je Putin.

Prema njegovim rečima, u bliskoj koordinaciji vlade dve zemlje bave se pitanjima obezbeđivanja makroekonomske stabilnosti, razvija se saradnja u monetarnoj i finansijskoj sferi.

Prema Putinovim rečima, postoje značajna dostignuća u integraciji ključnih sektora privrede, realizuje se 28 prioritetnih programa odobrenih na prethodnoj sednici.

"Vlade i resorni resori su do danas već završili 74 odsto planiranih aktivnosti u skladu sa navedenim programima i, kao što vidimo, ovaj rad donosi konkretne, opipljive rezultate. Svakako ćemo nastaviti ovu aktivnost, kako smo se danas dogovorili, bez usporavanja", dodao je ruski lider.

Proces stvaranja ujedinjenih tržišta nafte i gasa dve zemlje se nastavlja, kazao je Putin i dodao da je sporazum o formiranju jedinstvenog tržišta električne energije u pripremi za potpisivanje.