Rusija

Kineski ambasador u Rusiji: Zapad nije u poziciji da nam daje uputstva; Ne damo Tajvan

Peking želi mir u Ukrajini, ne doliva ulje na vatru, a, kada je reč o tajvanskom pitanju, neće se libiti da preduzme "jake mere kako bi osigurao državni suverenitet"
Kineski ambasador u Rusiji: Zapad nije u poziciji da nam daje uputstva; Ne damo Tajvanwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn

Kineska Narodna Republika ne snosi nikakvu odgovornost za ukrajinsku krizu, ne učestvuje u tom konfliktu i nikome ne isporučuje oružje, istakao je kineski ambasador u Rusiji Čžan Hanjhuej u intervjuu za "Izvestija". Diplomata je dodao i da Zapad nema pravo da "Kini daje uputstva, a još manje da na nju prebacuje odgovornost" za konflikt u Istočnoj Evropi, jer, kako je kazao, Peking stoji "na strani mira, dijaloga i istorijske pravde". 

"Kina nema sopstvene interese kada je u pitanju ukrajinska kriza, ali ona nije samo neki posmatrač sa strane i posebno nije neko ko doliva ulje na vatru, kako bi izvukla korist. Ono što radi kineska strana možemo da svedemo na jednu frazu: pozivamo na mir i doprinosimo pregovorima. Nastavićemo da stojimo na strani mira, dijaloga i istorijske pravde. Zapad nije u poziciji da Kini daje smernice, a još manje da na nas prebacuje odgovornost za konflikt", rekao je ambasador. 

Diplomata se osvrnuo i na pitanje Tajvana - njegova suština, kako je rekao, potpuno se razlikuje od suštine ukrajinskog pitanja, jer je "Tajvan neodvojivi deo Kine i to pitanje je vezano isključivo za unutrašnje poslove KNR".

"To je fundamentalni interes Kine, koja ne prihvata nikakvo spoljno mešanje po tom pitanju. Želim još jednom da istaknem da dve obale Tajvanskog moreuza moraju da se objedine i da će se to sigurno desiti. Vlada i narod Kine su nepokolebivi kao stena kada je u pitanju volja da dođe do ujedinjenja otadžbine, i to se neće promeniti zbog nekih ljudi, sila ili država". 

Hanjhuej još jednom ponavlja da se Peking neće libiti da preduzme "jake mere kako bi osigurao državni suverenitet i teritorijalni integritet" zemlje, ukoliko za tim bude bilo potrebe. 

Za razliku od Zapada, Rusija "podržava Kinu u njenim nastojanjima da zaštiti svoje pravedne interese po pitanju Tajvana, Hongkonga i Sinczjana", rekao je ambasador i dodao da je Moskva tokom poslednje posete kineskog lidera Si Đinpinga potpisala "zajedničku izjavu" kojom je potvrdila privrženost principu jedne Kine i priznala da je Tajvan neodvojivi deo teritorije KNR. 

Kina i Rusija zajedno protiv zapadnih mera

Ambasador se dotakao i teme inovacionog razvoja Moskve i Pekinga i ograničenja koja u tom kontekstu dolaze sa Zapada, a pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država, a zatim i dodao da Kina i Rusija moraju da se zajedno odupru stegama koje Zapad želi da im nametne. 

"SAD i druge zapadne zemlje jačaju ograničenja usmerena prema Kini i Rusiji, a koja se tiču njihovog inovacionog razvoja. Ove zemlje svim snagama suzbijaju rast dveju zemalja. U tom smislu, moramo da nastavimo da jačamo stratešku saradnju Moskve i Pekinga 'leđa o leđa', da širimo saradnju i ojačamo naučno-tehnološku bazu dve zemlje oslanjajući se na sopstvene snage, zajedno se odupirući pritiscima Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja", kazao je Hanjhuej. 

image