Rusija

Peskov o poseti Makrona Pekingu: Kina ne menja svoju politiku pod spoljašnjim pritiskom

Moskva prati šta se dešava u Kini, poručuju iz Kremlja, komentarišući Makronovu posetu Pekingu
Peskov o poseti Makrona Pekingu: Kina ne menja svoju politiku pod spoljašnjim pritiskomwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Stav Kineske Narodne Republike je čvrst, to nije zemlja koja bi ga menjala zbog spoljašnjeg pritiska, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da će poseta francuskog lidera Emanuela Makrona toj zemlji uticati na to da Peking promeni svoj stav o ukrajinskom pitanju. 

"Kina je veoma ozbiljna, velika sila koja ima sopstveni suvereni stav. Ovo je veoma ozbiljan stav, koji se pažljivo formira", objasnio je Peskov, a zatim i dodao da su kontakti Makrona i kineskog lidera Si Đinpinga veoma važni, te da je Moskva, "naravno, pratila sve poruke u vezi sa tim" događajem.

Portparol je uzgred podsetio i da Moskvu i Peking vezuje veliki broj veza, da su "odnosi bogati", kao i da je to ono na šta se dve zemlje uglavnom koncentrišu tokom razgovora.  

Komentarišući poslednju izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome da se sledeća kontraofanziva Ukrajine može očekivati u narednim nedeljama, Peskov je kazao da ruski vojni sektor pažljivo prati sve informacije na ovu temu, uključujući i medijske natpise i izjave zvaničnika.

Oni "pažljivo prate sve relevantne informacije i uzimaju ih u obzir pri planiranju nastavka Specijalne vojne operacije", poručuju iz Moskve. 

image