Ukrajinski raskolnici zauzeli još jedan hram UPC (VIDEO)

Poslanik gradskog veća Starokonstantinova u Hmeljničkoj oblasti u Ukrajini poručio da će "nastaviti do pobede"

Pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) zauzele su Hram Rođenja Bogorodice kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Starokonstantinovu u Hmeljničkoj oblasti u Ukrajini, saopštio je poslanik gradskog veća Vitalij Podgajčuk.

"Starokonstantinov. Hram Rođenja Presvete Bogorodice iz 1807. godine sada je u rukama PCU. (...) Nastaviće se", napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, Starokonstantinovci su danas došli, glasali i ušli u crkvu da prvi put otpevaju crkvenu himnu Ukrajine "Bože veliki, jedini". 

Napisao je i da će se to "nastaviti do pobede". 

Sve se dešava na veliki hrišćanski praznik Cveti, kada raskolnik, rektor Nikolajevske crkve PCU u Poltavi Aleksandar Dedjuhin proziva sve one koji su osveštali vrbe u hramovima UPC da su upravo oni jeretici, izdajnici i saradnici ruskog režima.

Kako prenosi Savez pravoslavnih novinara, Dedjuhin zato svim svojim vernicima koji ne mogu da posete hramove PCU nudi onlajn-osvećenje.

Savez pravoslavnih novinara podsetio je i na učestale i sve jače napade, posebno na kraju Cvetne nedelje, na Saborni hram Aleksandra Nevskog UPC u gradu Kamenec-Podoljskij, takođe u Hmeljničkoj oblasti u Ukrajini.

Tamošnji mitropolit Feodor poslao je pismo načelniku lokalne policijske uprave sa zahtevom da zaštiti hram i verni narod koji ga brani.

Kijevski režim u poslednjih godinu dana predano radi na progonu UPC iz Ukrajine. Uz podršku tamošnjih vlasti, otpadnička PCU pljačka crkve, a raskolnici napadaju sveštenstvo i vernike. U brojnim regionima lokalne vlasti zabranjuju bogosluženja Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi pozivajući se na njenu povezanost s Rusijom.