Rusija obučava "ubice tenkova" – proučene sve prednosti i mane tenkova koje Zapad šalje Ukrajini

Evgenij Arifulin, koji vodi centar za vojnu obuku koji se nalazi nedaleko od Nižnjeg Novgoroda u centralnoj Rusiji, rekao je da taj centar može da istovremeno obučava čak 700 vojnika

Rusija okuplja grupe takozvanih ubica tenkova koji će se boriti protiv modernih oklopnih vozila koje Kijevu šalje Zapad, rekao je visoki zvaničnik ruske odbrane Evgenij Arifulin.

Govoreći za TV kanal Zvezda Arifulin, koji vodi centar za vojnu obuku koji se nalazi nedaleko od Nižnjeg Novgoroda u centralnoj Rusiji, rekao je da je naređenje o formiranju jedinica izdao zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov. Ruska vojska je potom razvila smernice za postizanje tog cilja, koje se sprovode na poligonu, dodao je on.

"Ovo je obimni, sistemski posao koji se obavlja na državnom nivou", rekao je vojni zvaničnik.

Osim "lovaca na tenkove", obučavaju se i pripadnici službi u nekoliko oblasti, uče kako da koriste artiljeriju ili upravljaju raznim raketnim sistemima, dodao je Arifulin. Objekat koji vodi bi mogao istovremeno da obučava čak 700 vojnika, naveo je ovaj zvaničnik.

Pošto je fokus stavljen na borbu protiv zapadnih oklopnjaka, Arifulin je kazao da je ruska vojska proučavala sve ove tenkove, uključujući američke "m1 abrams", nemačke "leoparde" i britanske "čelendžere".

"Znamo sve njihove prednosti i slabosti i obučavamo osoblje da se bori protiv njih", rekao je on.

Članove grupa ovih "lovaca na tenkove" obučavaju instruktori veterani, koji su bili u akcijama u nekoliko sukoba poslednjih decenija, uključujući i vojnu operaciju u Ukrajini koja je u toku, prenela je televizija Zvezda.

Dodaje se da ove grupe čine samo mali broj vojnika, koji su uglavnom naoružani lanserima protivtenkovskih vođenih raketa i uglavnom koriste izviđačke dronove.

Krajem marta, ruski predsednik Vladimir Putin procenio je da će Ukrajina dobiti više od 400 tenkova zapadne proizvodnje. Ova oklopna vozila su već počela da stižu u zemlju, a nemačko Ministarstvo odbrane je prošlog meseca saopštilo da je 18 tenkova "leopard 2 A6", kao i municija i rezervni delovi, stiglo na odredište.