Ruski senator: Zavetni san Poljske je da celu Ukrajinu potčini sebi

Sjedinjenjem sa Varšavom, pitanje ulaska Kijeva u EU i NATO bi se rešilo samo od sebe, navodi kolumnista poljskog časopisa

Zavetni san Poljske je da postane "superiorna sila Istočne Evrope" i da potčini sebi Ukrajinu, napisao je senator Ruske Federacije Aleksej Puškov na Telegramu, komentarišući članak u poljskom časopisu "Ržespospolita".

Ranije je kolumnista poljskog časopisa Tomaš Gžegož Grose izneo mišljenje da bi Ukrajina mogla da postane deo "velike i jake poljske države" kako bi se efikasnije suprotstavila Rusiji.

"Američki i poljski stručnjaci, predlažu obnavljanje države slične istorijskoj Državnoj zajednici Poljske i Litvanije. Reč je o dubinskoj saradnji između zemalja našeg regiona, pre svega Poljske i Ukrajine. Tada bi se pitanje ulaska Kijeva u EU i NATO rešilo samo od sebe", piše autor članka otkrivajući mogući scenario.

"Samo jak savez država na istoku Evrope koji bi uključivao Ukrajinu može zaustaviti Rusiju – ovo je novi slogan poljske vladajuće elite", napisao je senator.

Poljska sada ne razmišlja samo o budućnosti Zapadne Ukrajine, već o novom projektu potčinjavanja cele današnje Ukrajine Poljskoj, primetio je Puškov. Sprovođenje ovog plana trebalo bi da dovede Poljsku do njenog dugogodišnjeg sna da postane superiorna sila u Istočnoj Evropi, dodao je on.

"Pravo pitanje je koliko su ovi planovi izvodljivi, ali nema sumnje da će Poljska učiniti sve da ih ostvari", zaključio je senator.

Spoljna obaveštajna služba Rusije je više puta upozoravala na agresivne namere Varšave u odnosu na Ukrajinu. Kako je izvestio direktor službe Sergej Nariškin, Poljska razmatra scenario za konačno rasparčavanje susedne republike.