Rusija

Zaharova: Samo na Zapadu ne vide, ne čuju i ne primećuju progon UPC

Portparolka ruskog MSP reagovala na izjavu predstavnika Stejt departmenta Vedanta Patela koji je rekao da SAD ne znaju ništa o napadima na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
Zaharova: Samo na Zapadu ne vide, ne čuju i ne primećuju progon UPC© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu predstavnika Stejt departmenta Vedanta Patela da SAD "ne znaju ništa o napadima na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC)", rekavši da samo na Zapadu to "ne vide, ne čuju i ne primećuju".

"E, to vam je doslednost. Rešili su da ne komentarišu, i šta god im radili - ne vide, ne čuju, ne primećuju. Za to je potrebno umeće. Mesecima se suzdržavaju, svaki put kad čuju, ponovo se iznenade. Otimaju Lavru? Gde? Gone UPC? O čemu govorite? Narušavaju ljudska prava i slobodu veroispovesti u Ukrajini? Stvarno nismo čuli", napisala je Zaharova na Telegramu.

Načelnik sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa društvom i medijima Vladimir Legojda rekao je da ignorišući progon ukrajinskih vlasti kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, američki Stejt department pokazuje "fantastično selektivno neznanje".

"Kakvo fantastično selektivno neznanje je pokazao zamenik zvaničnog predstavnika američkog Stejt departmenta. Ispada da u njihovoj slici sveta apsolutno nema činjenica o skoro svakodnevnim nasilnim zaplenama crkava, fizičkom nasilju i ponižavanju parohijana i sveštenstva, kršenju svih zakona, pretresima i optužbama sveštenstva pod apsolutno nategnutim izgovorima", napisao je Legojda na Telegramu.

Kako je Legojda naveo, na Zapadu je sve u redu sa pravima i slobodama, a to što se dešava veliki progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i sve ide ka njenoj stvarnoj zabrani, to je nešto o čemu verovatno sanjamo.

"Stejt department, zajedno sa međunarodnim organizacijama, nije upoznat sa tim", poručio je.

Podsetimo, zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je da ne zna ništa o napadima na hramove i objekte kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. 

"Nisam video ta saopštenja, tako da ne mogu da pričam o tome. Ali rado ćemo proveriti i saopštiti vam", rekao je Patel.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj stvarnoj zabrani u Ukrajini.

Kijevski režim uveo je sankcije nekim predstavnicima sveštenstva UPC. Služba bezbednosti Ukrajine otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretresa episkope i sveštenike, u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril ranije je nazvao "monstruoznim delom" nalog vlasti monasima da napuste Kijevsko-pečersku lavru, koju pravoslavni hrišćani smatraju jednim od zemaljskih nasleđa Bogorodice. On se obratio poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava papi Francisku, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i drugim verskim vođama i predstavnicima međunarodnih organizacija porukama u kojima ih poziva da "učine sve moguće napore" da spreče proterivanje monaha i prisilnih zatvaranje manastira.

Papa Francisko je takođe izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom i pozvao "strane uključene u rat da poštuju verska mesta".

image