Putin: Inflacija u Rusiji značajno opala

Bilo bi pogrešno da se opustimo i pustimo da situacija ide svojim tokom, verujući da će sve biti u redu samo od sebe, kazao je predsednik Rusije

Inflacija u Rusiji bi u aprilu mogla da bude manja od tri procenta, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

"Inflacija u Rusiji bi u aprilu mogla da padne ispod tri procenata, a ima razloga da se veruje da će privredna aktivnost nastaviti da raste, a i indeks poslovne aktivnosti se poboljšava", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruska ekonomija nastavlja da se razvija i BDP će u narednom periodu značajno porasti.

Naime, očekuje se da će do kraja drugog kvartala u državni budžet početi da se slivaju dodatna sredstva, zbog rasta cena nafte i gasa, objasnio je predsednik.

"Prihodi budžeta u prvom kvartalu iznosili su više od 13 triliona rubalja, koliko je bilo i u istom periodu prošle godine", kazao je.

Podsetio je da je vlada prilikom pripreme tekućeg budžeta pošla od očekivanog pada BDP-a od 2,9 odsto prošle godine, a ove godine za 0,8 odsto. Sada su, kako je rekao, uz pozitivnu statistiku, eksperti revidirali svoje procene i značajno ih unapredili.

Prema podatcima koje je Putin naveo, pozitivan trend u ruskoj ekonomiji jača. Naime od početka aprila promet u maloprodaji je povećan za nešto manje od 25 posto, povećan je i rast utovara na železnici - u martu je ta cifra iznosila oko 2 posto, a početkom aprila čak 3,6 posto, a beleži se rast kako domaćih tako i izvoznih pošiljki.

Međutim, spoljni faktori rizika za našu ekonomiju nisu nestali, i toga smo itekako svesni, rekao je predsednik Rusije.

"Bilo bi pogrešno da se u tom pogledu opustimo i pustimo da situacija ide svojim tokom, verujući da će sve biti u redu samo od sebe. Nemamo pravo na to", ukazao je Putin.

Važno je da se uzbegne ne samo prekomerno ubrzanje inflacije, već i njeno preterano usporavanje, jer to može negativno uticati na privrednu aktivnost istakao je ruski predsednik i dodao da to može uticati i na poslovne planove za širenje proizvodnje i otvaranje radnih mesta.

I naravno, dodao je, to utiče na prihode građana i obim budžetskih prihoda.

"Sa stanovišta interesa građana, niska inflacija je, naravno, veoma pozitivna stvar, jer dovodi do povećanja realnih prihoda, realnih zarada. To jeste pozitivan faktor, ali ga je neophodno sagledati sa svih strana. Neophodno je uzeti u obzir sve faktore koji utiču na potrošačke cene, uključujući kurs rublje, stanje na deviznom tržištu, kretanje kapitala", objasnio je.

Vlada je pripremila rognozu društveno-ekonomskog razvoja Ruske Federacije pripremila je vlada na osnovu koje se u velikoj meri definišu mere podrške građanima, preduzetnicima, radnim kolektivima, kompanijama, čitavim privrednim granama, kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, za sistem javne uprave i za celokupnu domaću privredu je veoma važno da prognoza društveno-ekonomskog razvoja za naredne godine bude što objektivnija. 

Rizici moraju da se smanje i na tražištu nekretnina koje je prenatrpano, kazao je Putin i dodao da je potrebno da se obezbedi održivi dugoročni razvoj građevinskog tržišta.

Takođe, u mnogim oblastima nema dovoljno radnika, a s obzirom na istorijski minimalnu nezaposlenost u zemlji, potrebno je iskoristiti kadrovski potencijal regiona, istakao je lider Rusije i dodao da rešenju problema može pomoći i ulaganje u obuku specijalista za najtraženije profesije.