Rusija

Putin naložio da se poveća broj satelita: Rusija će istražiti svemir

Potrebno je povećati broj satelita, istakao je ruski predsednik
Putin naložio da se poveća broj satelita: Rusija će istražiti svemir© http://kremlin.ru/

Rusija će istraživati svemir, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na premijeri prvog filma snimljenog u svemiru - "Izazov" u Moskvi.

"Naša zemlja će istraživati svemir, i dalje napredovati u tom pravcu. Za to je neophodna napredna tehnologija na Zemlji i moderan nivo nacionalne bezbednosti", rekao je predsednik.

Pritom, dodao je, potrebno je povećati broj satelita u svemiru, za različite namene.

Prema njegovim rečima, raketna industrija povećava svoj potencijal, bez problema je izvedeno 100 svemirskih lansiranja, zaredom.

Rusija ima svoja jedinstvena rešenja za obavljanje odbrambenih zadataka i istraživanje svemira i na dostojan način će odgovoriti na sve izazove sa kojima se suočava, rekao je lider zemlje.

Premijera ruskog filma "Izazov" organizovana je danas u Kremlju povodom Dana kosmonautike, kojim se obeležava prvi let u svemir ruskog kosmonauta Jurija Gagarina 12. aprila 1961. godine.

Putin je naglasio da je Rusija zemlja koja je snimila prvi film u svemiru, što je jedinstven događaj za svetsku kinematografiju. "I tu smo prvi", istakao je predsednik i čestitao autorima filma.

Beogradska premijera filma, u kome glumi i srpski glumac Miloš Biković, biće održana 19. aprila u "Sinapleks" bioskopu u TC Galerija u Beogradu.

Film "Izazov" je prvi film u istoriji svetske kinematografije koji je sniman u kosmosu, odnosno na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Filmsku priču režirao je proslavljeni ruski reditelj Klim Šipenko, koga je srpska publika već upoznala kroz film "Sluga".

image