FSB: Pentagon direktno uključen u sajber napade na Rusiju

U pokušaju da prikriju umešanost u sajber napade, Sjedinjene Države pokušavaju da prikažu IT grupu "Vojska Ukrajine" kao nalogodavca, navodi se u saopštenju

Sajber napadi na Rusiju razrađuju se uz direktno učešće Združene komande Pentagona, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

FSB ističe da Pentagon sarađuje sa međunarodnim (Anonymous, Silence) i nacionalnim (Ghost Clan – SAD, RedHack – Turska, GNG – Gruzija, Squad 303 – Poljska i drugi) hakerskim grupama.

U saopštenju se dodaje da obaveštajna služba može "da identifikuje konkretna lica i organizacije, kao i prave nalogodavce umešane u hakerske napade na rusku infrastrukturu i privede ih pravdi".

Dodaje se da, u pokušaju da prikriju umešanost u sajber napade na Rusku Federaciju, Sjedinjene Države pokušavaju da prikažu IT grupu "Vojska Ukrajine"(Army of Ukraine) kao autora.

"Kako bi prikrio svoju umešanost, Vašington nastoji da predstavi Ukrajinu kao nalogodavca sajber napada, odnosno hakersku grupu IT 'Vojska Ukrajine', koja je izvršila hiljade kompjuterskih napada na ruske informacione resurse", navodi se.

FSB navodi da je od početka prošle godine zabeleženo više od 5.000 hakerskih napada na kritičnu infrastrukturu Rusije.

"Od početka 2022. godine, FSB je zabeležio više od 5.000 hakerskih napada na kritičnu infrastrukturu Rusije. Pravovremene mere su omogućile da se spreče posledice takvih akcija po našu zemlju", zaključili su.