Rusija

Lavrov: Vašington tradicionalno koristi princip "zavadi pa vladaj"

Rusija nikada ne nameće svoje ideje partnerima, niti promoviše "skrivene planove", dok interakciju sa Afrikom zasnivamo na principu suverene ravnopravnosti država, jer je smatramo jednim od budućih centara razvoja multipolarnog sveta, kaže šef ruske diplomatije
Lavrov: Vašington tradicionalno koristi princip "zavadi pa vladaj"Getty © Thomas Kronsteiner / Staff/Getty Images News

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Vašington i njegovi saveznici u svojoj spoljnoj politici tradicionalno koriste princip "zavadi pa vladaj", podržan metodom "štapa i šargarepe".

"Prvi metod koriste zapadnjaci da afrički kontinent pretvore u arenu konfrontacije globalnih igrača. Anglosaksonci i njihovi poslušnici već dugo i svuda sprovode koncept 'kontrolisanog haosa' u cilju obuzdavanja razvoja raznih zemalja i regiona", rekao je Lavrov u intervjuu za RT.

Prema njegovim rečima, Afrika je u ovom kontekstu samo poseban slučaj američke agresivne spoljne politike koja je, između ostalog, usmerena na međunarodnu izolaciju Rusije.

"Drugo oruđe kolektivnog Zapada su lažna obećanja koja se, na kraju, uvek pretvaraju u neokolonijalnu zavisnost, gubitak suvereniteta i uništenje država kontinenta. Ako Afrikanci ne podlegnu ubeđivanju, Sjedinjene Države će koristiti mere različitog stepena: od lišavanja ekonomskih preferencija i sankcija do fizičkog eliminisanja nepoželjnih političara", naglasio je.

Komentarišući reakciju afričkih partnera na kurs Vašingtona, šef ruske diplomatije je naveo da treba imati u vidu da mnoge njihove javne izjave ne odražavaju stvarnu poziciju zemalja kontinenta zbog neviđenog pritiska koji se na njih vrši.

"U radu sa Afrikancima obraćamo pažnju, pre svega, na konkretne slučajeve koji svedoče o njihovoj želji za obostrano korisnom saradnjom sa Rusijom. Istovremeno, našu interakciju zasnivamo na principu suverene ravnopravnosti država, jer Afriku smatramo jednim od budućih centara razvoja multipolarnog sveta i polazimo od činjenice da afrički problemi moraju imati afričko rešenje", poručio je.

Lavrov je naglasio da Rusija nikada ne nameće svoje ideje partnerima, niti promoviše "skrivene planove".

"Na ispravnost ovakvog pristupa jasno je pokazala Međunarodna parlamentarna konferencija Rusija – Afrika održana u martu. Kao rezultat ovog događaja, afrički parlamentarci su izrazili čvrstu posvećenost višestranom razvoju odnosa sa Rusijom", zaključio je šef ruske diplomatije.

image