Rusija

Ruska ambasada u Budimpešti: SAD pokušavaju da pokažu Mađarskoj "ko je gazda", ali...

Američka politika je poslednjih godina manifestacija diktata i nespremnosti ili, bolje reći, nesposobnosti da se pregovara, navodi se u saopštenju ruskog diplomatskog predstavništva
Ruska ambasada u Budimpešti: SAD pokušavaju da pokažu Mađarskoj "ko je gazda", ali...www.globallookpress.com © wore49

Način na koji je američka ambasada u Mađarskoj objavila sankcije Međunarodnoj investicionoj banci i njenom mađarskom potpredsedniku ukazuje na želju SAD da Budimpešti pokažu ko je "gazda", s obzirom da je Mađarska više puta dokazala da ne podleže spoljnom pritisku, saopštila je ruska ambasade u Budimpešti.

Američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman juče je rekao da se na novoj listi za sankcionisanje nalaze tri čelnika Međunarodne investicione banke, sa sedištem u Budimpešti, koja je, navnodno, pod ruskom kontrolom. Na spisku se našao i mađarski potpredsednik banke Imree Laslocki, prenose "RIA Novosti".

SAD su zabrinute što Budimpešta nastavlja ekonomsku saradnju sa Moskvom, kazao je Presman, na šta je ruska ambasada odgovorila: "Eto kako SAD brinu o 'slobodnom tržištu ekonomije'".

"Američka politika poslednjih godina je manifestacija diktata i nespremnosti ili, bolje reći, nesposobnosti da se pregovara i, kao rezultat toga, diplomatija je zamenjena sankcijama. Način na koji je američka ambasada objavila još jednu, u suštini, beznačajnu odluku vašingtonske sankcione mašinerije, predstavlja slikovitu demonstraciju autoritarne spoljne politike i ima samo jedan cilj – da pokaže ko je 'gazda' i šta može da se desi ako se neko usudi da bude neposlušan", navodi se u saopštenju ruske ambasade.

Međutim, Budimpešta je, svojom reakcijom na američku odluku, pokazala da Mađari "odlučno odbijaju svaki spoljni pritisak što su i dokazali kroz istoriju", i da insistiraju na "više diplomatije, a manje diktata, što nikako ne odgovara američkoj ambasadi", navodi se u saopštenju.

Mađarska vlada osudila je potez SAD.

"Amerikanci nisu odustali od prisiljavanja Mađarske na proratnu poziciju koju dele mnogi naši saveznici, ali Mađarska je i dalje uverena da je mir jedini zajednički interes", rekao je šef administracije mađarskog premijera Gergelj Gijaš i dodao da "ne postoji saveznički, diplomatski ili čak prijateljski pritisak kojem Mađarska neće odoleti".

Ranije je ambasador SAD u Budimpešti kazao da je nastupio važan trenutak u kom Mađarska mora da odredi svoj budući put i pozvao Budimpeštu da ojača odnose sa zapadnim saveznicima.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je ranije da je Budimpešta zainteresovana da što duže održava veze sa Rusijom, svestan da niko ne može da garantuje da će im to poći za rukom.

"Šokantno je i nečuveno da Stejt department pravi izveštaje o stanju ljudskih prava u drugim zemljama na osnovu jednostranih informacija, koje same SAD finansiraju, i na taj način se mešaju u unutrašnju politiku drugih suverenih država", ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto tokom nedavne posete Sarajevu.

image