Rusija

Ruski lovac sprečio norveški avion da pređe granicu Rusije

Nakon što se strani vojni avion okrenuo od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac se bezbedno vratio u svoju bazu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije
Ruski lovac sprečio norveški avion da pređe granicu Rusije© Yandex

Ruski lovac-presretač MiG-31 ispratio je norveški patrolni avion R-8A Posejdon iznad Barencovog mora, koji je leteo ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

"Ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora otkrila su 13. aprila vazdušni cilj iznad Barencovog mora koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije. U cilju identifikacije cilja i sprečavanja narušavanja državne granice Ruske Federacije, podignut je lovac MiG-31 iz sastava snaga PVO Severne flote. Posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušni cilj kao patrolni avion R-8A Posejdon, norveškog Ratnog vazduhoplovstva", saopšteno je.

Nakon što se strani vojni avion okrenuo od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac se bezbedno vratio u svoju bazu.

Ministarstvo je dodalo da je let ruskog lovca izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima iznad neutralnih voda, bez presecanja vazdušnih puteva i opasnog približavanja letelici strane države.

image