Rusija

Lavrov: Rusiji i Latinskoj Americi važno da pređu na obračune u nacionalnim valutama

Zemlje moraju maksimalno iskoristiti komplementarnu prirodu svojih ekonomija, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova
Lavrov: Rusiji i Latinskoj Americi važno da pređu na obračune u nacionalnim valutamawww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Za Rusiju i latinoameričke zemlje važno je da maksimalno iskoriste komplementarnu prirodu svojih ekonomija, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"I Rusija i Latinska Amerika imaju svoje konkurentske prednosti u kontekstu objektivnih procesa formiranja multipolarnog svetskog poretka. Važno je maksimalno iskoristiti komplementarnost naših privreda kako bismo izgradili savez i ubrzali prelazak sa obračuna u evrima i dolarima na obračune u nacionalnim i alternativnim valutama", naveo je Lavrov.

On je u razgovoru za brazilske novine "Folha de Sao Paulo" i za meksički magazin "Buzos" istakao da su za Moskvu Latinska Amerika i Karibi veoma vredni kada je upitanju ruska spoljna politika.

"Ne želimo da vaš region postane arena za sukobljavanje sila. Naša saradnja sa Latinoamerikancima je zasnovana na pragmatičnim pristupima, koji nisu usmereni ni protiv koga", naglasio je on.

image