Rusija

Lavrov: Zapadno licemerje - samoopredeljenje u slučaju tzv. Kosova, ili teritorijalna nedeljivost

Rusija se zalaže za poštovanje Povelje UN u celini, a ne selektivno kako to, prema rečima ruskog diplomate, radi Zapad
Lavrov: Zapadno licemerje - samoopredeljenje u slučaju tzv. Kosova, ili teritorijalna nedeljivostGetty © Pool / Pool

Zapadni političari se upuštaju u selektivno tumačenje Povelje Ujedinjenih nacija, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i objasnio da kada žele da tzv. Kosovo učine nezavisnim, pozivaju se na pravo naroda na samoopredeljenje, a kada su u pitanju drugi regioni, pozivaju se na teritorijalnu nedeljivost.

Rusija se zalaže za poštovanje Povelje UN u celini, jer, kako je rekao Lavrov, zapadne diplomate tom dokumentu pristupaju selektivno.

"Kada treba da učine Kosovo nezavisnim, ističu pravo naroda na samoopredeljenje, kada to pravo treba da uskrate drugim regionima sveta, pozivaju se na teritorijalnu nedeljivost kao apsolutnu varijantu kojoj nema alternative", rekao je Lavrov.

Vašington pokušava da ometa objektivne procese formiranja multipolarnog svetskog poretka i u te svrhe koristi ukrajinski režim, koji se godinama uzdizao kao odskočna daska sa koje se usmeravaju vojne pretnje bezbednosti Ruske Federacije, rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, ukrajinski lideri ni ne pokušavaju da sakriju činjenicu da ukrajinski režim namerava da uništi sve rusko, da ne prestaje sa ugnjetavanjem Rusa i sopstvenih stanovnika koji se služe ruskim jezikom.

"Koliko juče je čovek po imenu Podoljak, koji uživa poverenje ukrajinskog predsednika i iznosi njegove konceptualne smernice, rekao da će Ukrajina kada zauzme Krim da iskoreni ruski jezik i kulturu na Krimu i sve što je rusko. Tamo može da postoji samo ukrajinska kultura ili globalna, kako je on to definisao", kazao je Lavrov citirajući reči savetnika ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka.

Lavrov ističe da ukrajinski lideri stanovnike Donbasa nazivaju razbojnicima koje treba uništiti ili zatvoriti. "Ovo su vrednosti koje ukrajinski režim promoviše kada poziva na mirovni plan Zelenskog u deset tačaka", kazao je Lavrov.

"Eto na koji način žele da 'vrate' Donbas i Krim - prvo da dobiju reparacije od Ruske Federacije, održe tribunal protiv Rusije i tek onda milostivo pristanu na mirovni sporazum", istakao je ruski diplomata.

Uzimajući to u obzir, ruska delegacija je, na osnovu analize agresivnih i nezakonitih radnji kojima se vodi Zapad, razvila novu spoljnopolitičku koncepciju koja sadrži zaključke o tome kako dalje postupati i kako razviti saradnju sa zemljama koje poštuju svoju nezavisnost i stavljaju svoje nacionalne interese i interese svog naroda u prvi plan.

Posebno mesto u novoj spoljnopolitičkoj koncepciji je dato razvoju partnerstva na celom Evroazijskom kontinentu, istakao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, partnerstvo i saradnja su zasnovani na prirodnim potrebama zemalja ogromnog evroazijskog kontinenta, što, kako je rekao, stvara ozbiljne konkurentske prednosti na kojima će se razvijati svetska ekonomija, a zajedno sa njom i politički procesi.

image