Rusija

Papa Rusima i svim pravoslavcima čestitao Vaskrs: Neka Gospod blagoslovi vaš narod

Poglavar Rimokatoličke crkve poželeo Rusima mir i blagoslove Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice
Papa Rusima i svim pravoslavcima čestitao Vaskrs: Neka Gospod blagoslovi vaš narodwww.globallookpress.com © IMAGO/ULMER

Papa Francisko čestitao je ruskom narodu i svim pravoslavnim građanima Ruske Federacije praznik Hristovog Vaskrsenja, poželevši im blagoslove Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, javljaju "RIA Novosti". 

"Svoj svojoj pravoslavnoj braći čestitam Vaskrs. Neka je srećan Vaskrs celom ruskom narodu! Molim se za svu pravoslavnu braću i sestre različitih nacionalnosti da Vaskrsli Gospod bude blizu svakog od njih i da nam podari dar mira. Neka Gospod blagoslovi vaš narod, a Bogorodica neka ga sačuva!", napisao je poglavar Rimokatoličke crkve u pismu upućenom predsedniku Svetskog saveza staroveraca, Leonidu Sevastjanovu . 

Pravoslavni vernici danas širom sveta slave jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. 

Čestitke je ruskom narodu tradicionalno uputio i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. On je istakao da današnji praznik inspiriše verni narod na dobra dela i pomaže da društvo ne zaboravi na moralna načela i prave vrednosti, istakavši da u svemu tome posebnu ulogu ima pre svega Ruska pravoslavna crkva.

Podsetimo, papa Francisko je izjavio da je voljan da posreduje između Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) i Pravoslavne crkve Ukrajine(PCU) u rešavanju spora oko Kijevsko-pečerske lavre, rekao je za TASS predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov koji je ujedno i lični prijatelj rimskog pontifa.

Poglavar katoličke crkve, kako je on naveo, poručio je da bi mogao da pomogne da dve zajednice uspostave kontakt, ali i da možda pomogne kanonskoj UPC da odbrani svoje pozicije.

"U slučaju lavre, on je pozvao na poštovanje svetosti tog mesta i zaustavljanje sadašnjih akcija, ali nema pravni mehanizam preko koga bi mogao da interveniše. On može samo da poziva na mir, dijalog i pregovore", objasnio je Sevastjanov. 

 

image