Rusija

Lavrov u Brazilu: Rusija zainteresovana za što brže okončanje sukoba u Ukrajini (VIDEO)

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će ruski šef diplomatije posetiti i Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, kao i da će turneja trajati od 17. do 21. aprila
Lavrov u Brazilu: Rusija zainteresovana za što brže okončanje sukoba u Ukrajini (VIDEO)© РТ

Rusija je zainteresovana da se sukob u Ukrajini što pre okonča, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na brifingu posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Brazila.

"Jasno je da smo zainteresovani da se ukrajinski sukob okonča što je pre moguće. Detaljno smo objasnili razloge za ovo što se dešava, kao i ciljeve kojima težimo", rekao je Lavrov koji je danas doputovao u posetu Latinskoj Americi.

Dodao je da su on i njegov brazilski kolega razgovarali "o kontekstu koji treba imati na umu da bi se takvi problemi rešavali, poštujući dugoročne dogovore koji prvenstveno treba da budu zasnovani na principu multilateralizma i uvažavanja interesa u oblasti bezbednosti za sve države bez izuzetka".

Ruski ministar spoljnih poslova preneo je brazilskom predsedniku Luli da Silvi poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Rusiju, rekao je brazilski šef diplomatije Mauro Vijeiro.

"Gospodin Lavrov je preneo poziv predsednika Putina predsedniku Luli da organizuje zvaničnu posetu Rusiji. I radićemo na tome da odredimo datume koji su pogodni za obe strane", rekao je Vijera.

On je dodao da je sa ruskim kolegom razgovarao o situaciji u Ukrajini i načinima njenog rešavanja.

"Što se tiče međunarodne situacije, dotakli smo se sukoba, najnovijih dešavanja u Ukrajini. Takođe sam ponovio da smo spremni da učestvujemo u mirnom rešavanju ovog sukoba, podsećajući na izjave predsednika Lule kako bismo stvorili prijateljsku grupu za pregovore između Rusije i Ukrajine", izjavio je Vijera na brifingu posle razgovora sa Lavrovom.

"Takođe, izneo sam naš stav o skorom prekidu vatre, o poštovanju humanitarnog prava i o uspostavljanju dugoročnog mira, što je nama važno", dodao je ministar.

Prema Vijerinim rečima, jednostrano uvedene sankcije imaju negativan uticaj na ekonomije zemalja u razvoju. 

"Protiv smo da se sankcije primenjuju jednostrano, a ovi uslovi ne samo da nisu odobreni od strane Saveta bezbednosti UN, već negativno utiču na mnoge ekonomije sveta, uglavnom na zemlje u razvoju koje se još nisu oporavile od pandemije", rekao je šef diplomatije Brazila.

Ruski šef diplomatije pozvao je i brazilskog kolegu Maura Vijeiru u zvaničnu posetu Moskvi.

"Razgovori su bili veoma korisni, potvrdili su zajedničku nameru za dalje jačanje našeg strateškog partnerstva. Pozvao sam ministra da poseti Rusku Federaciju u vreme koje mu odgovara. Svi naši zaposleni će ostati u bliskom kontaktu u relevantnim oblastima naših odnosa", poručio je Lavrov.

Prema Lavrovljevim rečima, Rusija i Brazil imaju dobre izglede za saradnju u oblasti korišćenja nuklearne energije i atomskih istraživanja u nevojne svrhe

"Danas smo razgovarali o oblastima koje treba razvijati u interesu naših zemalja i naših građana – ovo je, naravno, energetika, energetski sektor kao što je 'miroljubiva' upotreba atomske energije ima dobru perspektive ovde", rekao je Lavrov i dodao da su takođe zainteresovani za razvoj istraživanja svemira, kao i saradnje u oblastima poljoprivrede, zdravstva i farmacije.

Šef ruske diplomatije istakao je da posebnu ulogu u jačanju čitavog spektra odnosa strateškog partnerstva pridaju mehanizmima bilateralne interakcije.

"Pre svega, komisija na visokom nivou, koju sa ruske strane predvodi premijer Rusije, a sa brazilske potpredsednik ove zemlje, a ova komisija na visokom nivou uključuje još dve strukture – jedna međuvladina komisija za trgovinsku, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, a druga komisija za politička pitanja", dodao je on.

Lavrov je naglasio da zbog pauze, koja je bila povezana sa merama protiv korona virusa, "ove strukture nisu funkcionisale".

"Danas smo zacrtali raspored koji će im omogućiti da nastave sa svojim ritmičnim radom i popisuju sva ta pitanja, konkretne projekte koji zahtevaju posebnu pažnju", najavio je šef ruske diplomatije.

Saradnja Rusije i Latinske Amerike nije usmerena ni protiv koga

Ruski ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je stigao je u Brazil. Ministarstvo je saopštilo da je u planu da poseti i Venecuelu, Nikaragvu i Kubu i da će turneja trajati od 17. do 21. aprila.

Lavrov će se sastati sa brazilskim predsednikom Luisom Inasijom Lulom da Silvom.

Glavne teme razgovora biće potencijal brazilsko-ruskog strateškog partnerstva, uspostavljenog pre više od 20 godina, kao i izgledi za saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, sa fokusom na nauku i tehnologiju, energetiku, odbranu, trgovinu i obrazovanje, kao i jačanje političkog dijaloga o bilateralnim, međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Kako napominju u ministarstvu, Lavrova čeka bogat program, uključujući sastanke sa liderima latinoameričkih zemalja i ministrima spoljnih poslova.

Moskva Latinsku Ameriku smatra prijateljskim regionom, u kome se formira jedan od centara multipolarnog sveta, sa kojim Rusija namerava da konstruktivno sarađuje bez ikakvog spoljnog diktata. Ministarstvo je takođe konstatovalo pojavu novih mogućnosti za razvoj uzajamno korisnog partnerstva između Rusije i zemalja Latinske Amerike.

Kako je sam Lavrov naglasio u članku objavljenom uoči njegove posete u brazilskom listu "Folha de Sao Paulo" i meksičkom časopisu "Buzos", Latinska Amerika i Karibi su važna oblast spoljne politike Moskve, koja ne bi trebalo da postane arena za rivalstvo.

Saradnja Rusije i Latinske Amerike, istakao je Lavrov, zasnovana je na pragmatizmu i odsustvu ideologije i nije usmerena ni protiv koga. Moskva se, dodao je Lavrov, zalaže za jedinstvo, političku koheziju i ekonomsku stabilnost država regiona.

image