Medvedev: Japan pljuje na grobove sunarodnika poginulih u Hirošimi i Nagasakiju, kakva sramota

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije reagovao je na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da je uništenje dva japanska grada dokaz neizmerne ljudske patnje

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev reagovao je na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da je uništenje Hirošime i Nagasakija dokaz neizmerne ljudske patnje, poručivši da vlast Japana pljuje na grobove svojih sunarodnika koje su ubili ti isti Amerikanci.

"Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su Rusiju da još jednom potvrdi neprihvatljivost nuklearnog rata. I ovo čudno stvorenje, Blinken izjavio je da je uništenje Hirošime i Nagasakija dokaz neizmerne ljudske patnje, pritom nije pomenuo svoju državu koja je počinila taj zločin", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je dodao da je državni sekretar zapravo lažljivo stvorenje, jer SAD koriste nuklearno oružje, ali se ne kaju.

"Amerikanci su beskrajno licemerni i lažu, svoje i druge, ali ipak govore da Rusija širi 'lažne informacije' o Ukrajini. Oni zahtevaju da im Rusija da neke garancije o nuklearnom oružju, a zapravo nagoveštavaju budući nuklearni sukob naše zemlje i NATO-a", naglasio je.

"I sve se dešava u Japanu. Gde su stotine hiljada poginule od nuklearnog bombardovanja. Zemlja čije rukovodstvo suštinski pljuje na grobove svojih sunarodnika koje su ubili Amerikanci. Kakva sramota!", zaključio je Medvedev.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je "bombardovanje Hirošime i Nagasakija bez presedana u smislu razaranja i ljudske patnje", ali nije imenovao ko je bombardovao Japan, niti se izvinio.

"Mi, zemlje G7, ostajemo posvećeni održavanju i unapređenju napora u oblasti razoružanja i neširenja nuklearnog oružja u cilju izgradnje stabilnijeg i sigurnijeg sveta. To će biti istaknuto na najvišem nivou na sastanku u Hirošimi, koji je zajedno sa Nagasakijem snažan podsetnik na uništenje bez presedana i ogromnu ljudsku patnju koju je narod Japana doživeo kao rezultat nukleranog bombardovanja 1945. godine", rekao je Blinken.

Američka vojska je 6. i 9. avgusta 1945. bacila atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, ubivši 140.000 ljudi u prvom gradu i 74.000 u drugom. Ogromna većina žrtava atomskog bombardovanja su civili. Svake godine se u Hirošimi i Nagasakiju održavaju memorijalne ceremonije u znak sećanja na nuklearnu tragediju, koja ubila ukupno 214.000 ljudi.