Rusija

Lavrov u Latinskoj Americi: Zapad osudio referendum na Krimu, a priznao ga na tzv. Kosovu

Rusija je "svetski šampion" po broju sankcija koje joj je Zapad uveo i svoje iskustvo izbegavanja njihovog uticaja podeliće sa Venecuelom, poručio je šef ruske diplomatije
Lavrov u Latinskoj Americi: Zapad osudio referendum na Krimu, a priznao ga na tzv. Kosovuwww.globallookpress.com © Ton Molina/Keystone Press Agency

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da zapadne zemlje koriste praksu dvostrukih standarda gde god im to odgovara, a kao primere je naveo situaciju s Krimom i tzv. Kosovom. Šef ruske diplomatije je podsetio da je Zapad osudio referendum na Krimu, ali da je priznao referendume na tzv. Kosovu i Foklandskim ostrvima.

"To su tri primera gde su primenjeni potpuno različiti standardi – dvostruki, trostruki, koji u suštini karakterišu stav Zapada po bilo kom pitanju koje je od bilo kakve važnosti za savremene međunarodne odnose", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Karakasu nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom Pintom i dodao da se Rusija zalaže za primenu pravila Povelje UN.

Šef ruske diplomatije je naglasio da je Rusija "svetski šampion" po broju sankcija koje joj je Zapad uveo, i zato će svoje iskustvo izbegavanja njihovog uticaja podeliti sa Venecuelom, koju je upozorio da su SAD sklone prevarama.

"Uveren sam da će naše iskustvo biti od koristi i našim venecuelanskim prijateljima, jer smo sada prvaci sveta po broju sankcija i brzo stičemo iskustvo. Tako da ćemo ga podeliti sa kolegama iz Venecuele", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Ivanom Gilom Pintom.

Šef ruske diplomatije je naglasio da svi dobro znaju da SAD mogu da prevare svakog trenutka, a mnogo češće varaju nego što ispunjavaju svoja obećanja, sopstvene predloge. 

"Možete da počnete sa pričom kada su i Gorbačov i Jeljcin dobili uverenje da se NATO neće širiti, i još mnogo toga. Verovatno će biti zamorno slušati. Svi to dobro znaju", naveo je.

Ministar spoljnih poslova Rusije rekao je 

On je dodao da upravo zbog toga u potpunosti Rusija podržava stav svojih prijatelja u Venecueli.

"Ovo je njihova zemlja, ovo su njihovi ugljovodonici, njihova privreda koja je podvrgnuta snažnim nezakonitim sankcijama i oni sami moraju da odluče kako da nastave da rade, kako da razvijaju svoju državu, tako da venecuelanska privreda postaje sve manje zavisna od hirova i geopolitičkih igara SAD ili nekih drugih igrača iz zapadnog tabora", naglasio je Lavrov.

Lavrov je naveo da će Rusija i Venecuela ojačati saradnju u proizvodnji nafte i razvoju gasnih postrojenja, kao i na drugim projektima.

"Planiramo više projekata u sferi proizvodnje nafte, razvoja gasnih polja, u poljoprivredi, medicini i farmaciji, komunikacijama, svemiru, u sferi novih tehnologija. U svim tim oblastima planirano je povećanje obima i tempa saradnje. Nastavićemo da aktivno koristimo postojeće mehanizme u tu svrhu, uključujući međuvladinu komisiju na visokom nivou", kazao je.

Ruski diplomata je istakao da su Rusija i Venecuela dogovorile praktične mere za proširenje trgovinske i investicione saradnje i intenziviranje veza među poslovnim krugovima, s obzirom na aktuelnu situaciju. Kako je naveo, strane su takođe spremne da ubrzaju usvajanje širokog spektra međuvladinih sporazuma i iznele su dodatne ciljeve za kulturne i humanitarne veze.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da su "Kuba, Venecuela, Nikaragva među zemljama regiona koje same biraju svoj put", a da sve više latinoameričkih prati ovaj obrazac i dodao je da kolektivni Zapad daje sve od sebe da uguši nezavisnu politiku u Latinskoj Americi i drugim regionima.

Lavrov se tokom svoje posete Latinskoj Americi sastao sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, kojem je preneo poruku ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i najtoplije pozdrave.

"Želim da vam prenesem poruku predsednika Putina. Takođe me je zamolio da vam usmeno prenesem njegove najtoplije želje i pozdrave", rekao je Lavrov na početku sastanka i dodao da je Maduro pozvan u Rusiju da je poseti u svakom trenutku.

Maduro je poželeo dobrodošlicu delegaciji Rusije i istakao da poseta šefa ruske diplomatije doprinosi jačanju odnosa i saradnje Moskve i Karakasa.

"Poseta našoj zemlji ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, sa kojim smo imali prijatan susret, jača bilateralne odnose i zajedničku saradnju u različitim oblastima razvoja naših država. Razvijamo rad na temama koje nas ujedinjuju. Gledam vas kako putujete svetom i uvek sa istinom", rekao je Maduro. 

Ranije se Lavrov već sastao u Karakasu sa svojim venecuelanskim kolegom Ivanom Gilom i potpredsednicom Delsi Rodrigez, kao i predsednikom Bolivije Roheliom Maiteom i sa premijerom Svetog Vinsenta i Grenadina Ralfom Gonsalvesom. 

image